Ketoacidoza – nujni primer sladkorne bolezni

ACIDEMIJA ZARADI KETONOV

Maščoba se presnavlja za proizvodnjo potrebne energije

 

Ljudje s sladkorno boleznijo se morajo za vsako ceno izogibati dvema stanjema: hudi hipoglikemiji in akutnemu povišanju sladkorja v krvi, ki lahko povzroči ketoacidozo. Prizadeta oseba lahko največkrat hitro odpravi hipoglikemijo, zdravljenje ketoacidoze pa za dosego normalne ravni sladkorja v krvi zahteva intenzivnejše ukrepe.

Zdravljenje ketoacidoze zahteva dobro izobraževanje in znanje o sladkorni bolezni. O tem se pogovorite s svojim zdravnikom.

 

Ketoacidoza se razvije zaradi akutnega pomanjkanja inzulina. Oseba s sladkorno boleznijo tipa 1, i je popolnoma odvisna od injekcij inzulina za uravnavanje presnove ogljikovih hidratov, se na nenadno pomanjkanje inzulina v nekaj urah odzove z velikim zvišanjem ravni sladkorja v krvi. To se zgodi zato, ker samo inzulin lahko prenaša sladkor v celice, da se proizvaja energija.

Da bi imelo še naprej dovolj energije, telo preklopi na program za nujne primere. Zdaj za proizvodnjo potrebne energije presnavlja maščobo. Vendar ta proces proizvaja maščobne kisline, ki povzročajo nastanek ketonskih teles v jetrih. Ta poplava ketonov zakisa našo kri. To se lahko razvije v smrtno nevaren proces, ki vodi do spremembe vrednosti pH krvi, ki je običajno v zelo ozkem območju (7,35–7,45). Celo najmanjše odstopanje od teh vrednosti lahko ovira normalno delovanje organov, kar pojasnjuje nevarnost te presnovne napake.

Popolno pomanjkanje inzulina, ki povzroči to stanje, moramo zdraviti po določeni shemi. Brez bolnikovega znanja, potrebnega za zdravljenje, bo diabetična ketoacidoza neizogibno vodila v nujno zdravljenje v bolnišnici.

 

Kdo je še posebej izpostavljen tveganju za razvoj ketoacidoze?

Diabetična kertoacidoza je pogosto znak sladkorne bolezni tipa 1. Mnogi sladkorni bolniki si zapomnijo simptome v tem obdobju. Vendar pa se tudi pri obstoječi sladkorni bolezni tipa 1 tveganje za ketoacidozo poveča, če se pojavijo akutne bolezni in okužbe, ki jih spremlja visoka telesna temperatura, saj se v tem obdobju lahko zaradi njih močno poveča potreba po inzulinu. Ker imajo ljudje s sladkorno boleznijo tipa 2 še vedno lastne zaloge inzulina, je hudo in akutno presnovno stanje pri njih zelo redko.

 

Kako se kaže ketoacidoza?

Prvi znak v vseh primerih je zelo povišana raven sladkorja v krvi. Če ni takojšnjega znižanja, so za razvoj ketoacidoze značilni naslednji simptomi:

  • utrujenost, izčrpanost ali celo zaspanost
  • prekomerno uriniranje
  • bolečine v trebuhu, slabost in celo bruhanje
  • vonj acetona v izdihnjenem zraku (kot po odstranjevalcu laka za nohte ali gnilih jabolkih)
  • težko dihanje

Zdaj je pomembno hitro ukrepati in imeti pri tem podporo, če je le mogoče. Merjenje ketonov v krvi vam olajša pravilno oceno stanja presnove in spremljanje napredka zdravljenja.

 

Možnosti samonadzora – Določanje ketonov v krvi

Že nekaj let so na voljo merilniki glukoze v krvi, ki lahko z ustreznimi merilnimi lističi za ketone merijo tudi ketone v krvi . Določanje ketonov v krvi je natančnejša, hitrejša (8 sekund) in manj vpadljiva možnost v primerjavi s prejšnjim določanjem ketonov v urinu. Začetno ketoacidozo je mogoče v krvi odkriti 1–2 uri prej kot v urinu. To za vas predstavlja pomembno časovno okno za ukrepanje.

 

Razumevanje ravni ketonov v krvi

Ketoni nastanejo v telesu takrat, ko se maščoba namesto glukoze uporablja za proizvodnjo energije, ker ni dovolj inzulina. To je opozorilni znak, da je sladkorna bolezen izven nadzora ali da ste zboleli1.

 

Vaš krvni sladkor je višji od 250 mg/dL (13,8 mmol/L) in raven ketonov je2

Manj kot
0,6 mmol/L

Normalna raven ketonov

0,6 - 1,5 mmol/L

Zmerna raven ketonov, kar lahko kaže na presnovo maščob in hujšanje, ne pa na pomanjkanje inzulina. Ponovite merjenje pozneje in se posvetujte z zdravnikom.

1,6 - 3,0 mmol/L

Visoka raven ketonov s povečanim tveganjem za diabetično ketoacidozo (DKA). Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom.

Več kot
3,0 mmol/L

Resno presnovno stanje; potrebno je takojšnje nujno zdravljenje.

 

Kaj lahko storite, če je raven ketonov v krvi previsoka ali prenizka

Merilnik prikaže rezultat kot HI (previsoko) ali LO (prenizko):

  • Sladkorno bolezen zdravite po navodilih svojega zdravnika.
  • Preverite delovanje merilnika s kontrolno raztopino. Več o tem najdete v poglavju Preizkus s kontrolno raztopino.
  • Ponovite meritev z novim merilnim lističem. Če je rezultat še vedno previsok ali prenizek, se takoj obrnite na svojega zdravnika.

 

 

Raziščite vzroke, da se izognete prihodnji ketoacidozi.

Ketoacidoza se kljub vsej previdnosti lahko pojavi pri sladkorni bolezni. Pomembno je, da pravilno in ob pravem času ukrepate, prepoznate vzrok in ravnate preudarno, da se izognete ponavljajočim se resnim presnovnim napakam. Osebe, ki zavestno ali nezavedno prenehajo z dajanjem inzulina, tvegajo, da bo v samo nekaj urah prišlo do motenj v oskrbi z inzulinom, ki vodijo do hude hiperglikemije. Ljudje z inzulinskimi črpalkami morajo biti pri tem še posebej previdni. Bazalna oskrba z inzulinom mora biti ves čas zagotovljena, kar pomeni, da morajo imeti nadomestne materiale in inzulin vedno na voljo. Telo tudi med telesno dejavnostjo ali obrokom brez ogljikovih hidratov potrebuje določeno količino inzulina za vzdrževanje normalne presnove. Sprejemanja pravilnih odločitev se je mogoče naučiti le s strukturiranim usposabljanjem. Po potrebi je treba naučeno znanje tudi osvežiti.

 

Praviloma vsak udeleženec ve, kako se mora vesti v primeru hipoglikemije, le redki pa preverjajo ketone v krvi pri nerazložljivi ravni krvnega sladkorja 250 mg/dl (13,9 mmol/l), da bi zaznali bližajočo se ketoacidozo. Ne pozabite pravočasno zamenjati merilnih lističev za ketone!

 

Ta in druge članke si lahko kot vodnike prenesete v obliki PDF.

1. DKA (diabetična ketoacidoza) in ketoni, www.diabetes.org/living-with-diabetes/complications/ketoacidosis-dka html, 18. marec 2015
2. Richard M. Weil, Getting to Know Ketones, Diabetes Self –Management 2003 Nov-Dec; 20(6):100-1, 103-4