Hipoglikemija – prenizka raven glukoze v krvi

ZNAKI IN ZDRAVLJENJE

Prepoznajte in preprečite hipoglikemijo

 

Hipoglikemija, znana tudi kot nizek sladkor v krvi, je presnovna motnja, pri kateri  je nenormalno znižana raven sladkorja. Glede na opredelitev je to takrat, ko je raven sladkorja v krvi  pod 60 mg/dl. Hipoglikemija lahko povzroči nezavest ali je lahko celo smrtno nevarna. Zato je pomembno prepoznati prve znake, da raven sladkorja v krvi hitro povrnete v normalno stanje.

Raven sladkorja v krvi pod 3,3 mmol/l povzroči  pomanjkanje sladkorja v telesu (zlasti v možganih) in s tem pomanjkanje energije. Značilni opozorilni znaki se lahko pojavijo že pri vrednosti 4,4 mmol/l (ali več), če se raven sladkorja v krvi zelo hitro zniža. V nekaj minutah se lahko pojavi huda hipoglikemija.

 

Možni vzroki:

  Znaki so različni glede na to, kako hitro ali kako nizko pade vrednost sladkorja v krvi.

  Značilni znaki:

  • tresenje
  • povečan srčni utrip
  • hladen znoj
  • nizka stopnja koncentracije, vrtoglavica
  • motnje v ravnotežju
  • spremenljivo razpoloženje, napadalnost, razdražljivost 

   

  Pomembna je hitra oskrba osebe s sladkorjem. Najprej naj zaužije 1–2 hitro delujoči enoti kruha (približno 24 g ogljikovih hidratov), nato pa je treba nadzorovati raven glukoze v krvi in mu po potrebi dodajati več sladkorja. Da se krvni sladkor ponovno hitro dvigne, je osebo pomembno oskrbeti s hitro delujočimi ogljikovimi hidrati (kot je na primer invertni sladkorni sirup, ki preko ustne sluznice hitro vnese energijo v telo). Da se izognemo ponovnemu znižanju glukoze v krvi, naj oseba ob koncu poje eno ali dve dlje delujoči enoti kruha, na primer jogurt ali kruh. Bodite pa pozorni, da hrane ne vnaša nenadzorovano ali da ne zaužije zelo velikih količin ogljikovih hidratov, da se tako izogne izredno visokim vrednostim glukoze v krvi po dogodku.

  Če je oseba s sladkorno boleznijo nezavestna zaradi hipoglikemije, potrebuje pomoč druge osebe. Dati ji je treba injekcijo glukagona – v kožo ali mišico. Oseba, ki mu pomaga, se tega ne sme prestrašiti – bolje je, da to naredi narobe, kot da ne naredi ničesar.

   

  Ta in druge članke si lahko prenesete v obliki PDF.