Prehrana in sladkorna bolezen

NUJNI DEL UČINKOVITEGA ZDRAVLJENJA SLADKORNE BOLEZNI

Izboljšajte in ohranjajte svoje zdravje in kakovost življenja

 

Vsa priporočila glede prehranjevanja so enaka za osebe s sladkorno boleznijo tipa 1 in tipa 2. Prilagojena prehrana je eden od nujnih stebrov pri zdravljenju sladkorne bolezni. Zdravljenje s prehrano lahko dolgoročno izboljša in ohrani zdravstveno stanje ter kakovost življenja sladkornih bolnikov. Ker so ljudje s sladkorno boleznijo tipa 1 skoraj vedno vitki, osebe s sladkorno boleznijo tipa 2 pa imajo največkrat čezmerno telesno težo, morajo slednji več pozornosti nameniti prehrani z nizko vsebnostjo kalorij in maščob ter poskrbeti za večjotelesno dejavnost.
 
Osebe, ki se Insulintherapie morajo upoštevati vnos ogljikovih hidratov (ki jih na primer v Avstriji in Nemčiji izračunavajo v enotah kruha, 1 enota kruha je 10–12 g ogljikovih hidratov), tako da lahko količino ogljikovih hidratov prilagodijo odmerku inzulina. Obroke ogljikovih hidratov je priporočljivo enakomerno porazdeliti preko celega dneva, vendar je to odvisno tudi od vrste zdravljenja z inzulinom.

  Osebe s sladkorno boleznijo morajo enako kot zdravi posamezniki skrbeti za pestro in uravnoteženo mešano prehrano. Cilj je združiti okus s pravilno izbiro, količino in konsistenco hrane za izboljšanje počutja in čim boljšo urejenost glukoze v krvi.

   

  „Dobro skrbite za svoje telo. To je edini kraj, kjer morate živeti.“
  Jim Rohn

   

  Prehrana pri sladkorni bolezni ne temelji na dieti in ni enolična. Osebam s sladkorno boleznijo priporočamo uravnoteženo in raznoliko mešano prehrano. Zavestna in prijetna zasnova prehrane je bistvena. Postopna sprememba prehranjevalnih navad pripomore k dolgoročnemu uspehu.

   

  Piramida prehrane pomaga ugotoviti, katero hrano in kakšno količino morate zaužiti. To so priporočila za optimalno porazdelitev hranil v skladu z najnovejšimi evropskimi smernicami za prehrano pri sladkorni bolezni:
   
  Visoka vsebnost ogljikovih hidratov (45–60 % dnevnega vnosa energije)
  Visoka vsebnost prehranskih vlaknin (40 g na dan)
  Nizka vsebnost  maščob (30 % dnevnega vnosa energije – 35 % pri normalni teži)
  Normalna vsebnost beljakovin (10–20 % dnevnega vnosa energije)

   

  Marsikateri sladkorni bolnik se po zastarelih, danes opuščenih priporočilih izogiba vnosu ogljikovih hidratov. Namesto njih uživa preveč maščob in beljakovin, da prihrani inzulin, saj ta hranila ne povečujejo glukoze v krvi.
   
  Ta dieta ne vodi le v debelost, povišanje lipidov v krvi in povišanje sečne kisline, poveča tudi tveganje za srčno-žilne bolezni. Posledica je lahko srčni infarkt ali možganska kap. Diabetiki naj ne poskušajo varčevati z ogljikovimi hidrati, temveč naj se jih naučijo šteti in upoštevati njihov vpliv na raven glukoze v krvi (glikemični indeks).

   

  Optimalna sestava obroka

  Za optimalno sestavo obroka je značilna visoka gostota hranil in nizka energijska gostota.

  Obrok vsebuje:

  • 1 del beljakovin
  • 1 del priloga
  • zelenjava in/ali solata

  Priloga je del ogljikovih hidratov v obroku. Običajno so to kruh, testenine, žita in izdelki iz žit, krompir itd.

  1 porcija priloge je:

  • 1–2 za prst debeli rezini kruha ali 1–2 kosa peciva
  • 1 pest kuhanega riža, kuhanih testenin, kuhanih kosmičev, krompirja, cmokov, ...

   

  Ritem obrokov

  Redni obroki preprečujejo velika nihanja krvnega sladkorja in pozitivno vplivajo na krivuljo krvnega sladkorja.

  Koliko obrokov na dan je priporočljivo?

  Priporočljivi so 3 glavni obroki ali 5 do 6 manjših obrokov na dan (3 glavni obroki in 2 do 3 prigrizki med obroki). Priporočena pogostost obrokov je odvisna od vašega individualnega koncepta terapije. Med posameznimi obroki upoštevajte 3- do5-urni premor.

  Glavni obroki (zajtrk, kosilo in večerja) so osnova dnevnega menija. Njihova sestava temelji na optimalni sestavi živil (glej prejšnjo stran).

  Kot prigrizek med obroki ali poznim obrokom priporočamo na primer 1 skodelico jogurta, 1 kos sadja, 1 manjšo rezino kruha z namazom.

  Navadite se na določeno rednost v vsakodnevni prehrani.

   

  Ta in druge članke si lahko prenesete v obliki PDF.

  Naša ponudba informacij vključuje splošna priporočila za zdravo prehrano pri sladkorni bolezni. Za individualne prehranske nasvete in podrobnejše informacije se obrnite na dietetika.


  Več informacij:
  Ogljikovi hidrati
  Prehranske vlaknine
  Maščobe
  Beljakovine
  Umetna sladila
  Pravilen vnos tekočin
  Indeks telesne mase