Zdravljenje sladkorne bolezni

PRILAGOJENO STOPNJI PRESNOVNE MOTNJE

sprejmite ciljno usmerjene protiukrepe z zdravstveno oskrbo

 

Sladkorna bolezen pomeni, da telo ne more več pravilno presnavljati krvnega sladkorja in zato potrebuje pomoč. Ne glede na to, ali se vaša presnovna motnja šele začenja ali že imate hude simptome, lahko nenehno povišana raven sladkorja v krvi poškoduje krvne žile, ne da bi to sprva opazili. Ker poškodba običajno nekaj časa ostane nezdravljena, je osnova za številnesekundarne bolezni. Ravno zaradi tega je treba aktivno skrbeti za lastno zdravje in sprejemati zgodnje in ciljno usmerjene protiukrepe, vključno z zdravstveno oskrbo.

 

Zdravljenje sladkorne bolezni vključuje kombinacijo več pomembnih ukrepov za optimizacijo ravni sladkorja v krvi in zmanjšanje tveganja za razvoj resnih sekundarnih bolezni:

  • Prilagajanje življenjskih navad
  • Sprememba prehrane, z namenom, da bi znižali raven sladkorja v krvi
  • Telesna vadba, z namenom, da bi znižali raven sladkorja v krvi
  • Celovita seznanitev s sladkorno boleznijo, da bi lahko živeli aktivno in polno življenje.
  • Redni samonadzor sladkorja v krvi
  • Individulna terapija in medicinska oskrba

 

Pri sladkorni bolezni tipa 1 bolniki ne proizvajajo inzulina (popolno pomanjkanje inzulina), zato so redne injekcije inzulina nujno potrebne za preživetje. Pomembno je tudi, da skrbijo za zdravo prehrano in telesno dejavnost. Obstajajo različne vrste inzulinskega zdravljenja.

 

Pri sladkorni bolezni tipa 2 so prvi ukrepi zdravljenja prehrana , telesna dejavnost in po potrebi zmanjšanje telesne teže. Včasih že ti osnovni ukrepi pomagajo normalizirati raven sladkorja v krvi. Če ti ukrepi niso dovolj uspešni, se običajno uporabljajo peroralni antidiabetiki (zdravljenje s tabletami). Zdravljenje se največkrat začne z eno samo učinkovino. Če s tem ne dosežemo zadovoljive ravni sladkorja v krvi, so možne tudi kombinacije različnih učinkovin. Če z normalnimi odmerki peroralnih antidiabetikov ne dosežemo dovolj dobre ravni sladkorja v krvi, se tudi za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2 uporablja inzulin.

 

Danes se pri zdravljenju z inzulinom poskušamo čim bolj približati sproščanju inzulina pri zdravem človeku. Razlikujemo med naslednjimi oblikami inzulinskega zdravljenja:

  • Inzulinska terapija glede na obrok
  • Konvencionalna inzulinska terapija (CT)
  • Intenzivirana inzulinska terapija (ICT)
  • Terapija z inzulinsko črpalko (CSII)

 

Več informacij: 
Peroralni antidiabetiki
Inzulin  
Vrste inzulinskega zdravljenja
Tehnika vbrizgavanja