Sindrom diabetičnega stopala

POGOST VZROK ZA AMPUTACIJO

Huda vnetja in razjede

 

Dolgotrajna visoka raven sladkorja v krvi poškoduje živce in ožilje v stopalih. Manjše težave s stopali se lažje razvijejo pri sladkorni bolezni in pogosto ostanejo dlje časa neopažene. Kot posledica se lahko pojavijo bolečine, hudo vnetje in razjede.

To se imenuje sindrom diabetičnega stopala, ker nastane zaradi različnih vzrokov. Najpogostejši vzrok je diabetična nevropatija, oziroma poškodbe živcev, ki lahko povzročijo značilne simptome za osebe s sladkorno boleznijo. Vendar tudi angiopatija oziroma poškodbe velikih in malih krvnih žil igra pomembno vlogo pri njegovem razvoju. Svetovna zdravstvena organizacija opredeljuje diabetično stopalo kot: »okužbo, razjedo (tvorba razjed) in/ali uničenje (uničenje) globokega tkiva, povezano z nevrološkimi nepravilnostmi in/ali različnimi stopnjami arterijske okluzivne bolezni v spodnjih okončinah«.

Približno pri vsakem drugem sladkornem bolniku je tveganje za razvoj sindroma diabetičnega stopala in približno vsak četrti sladkorni bolnik je sprejet v bolnišnico zaradi težav z nogami. Sladkorna bolezen je trenutno najpogostejši vzrok za amputacije, ki niso posledica nesreč. Amputacije so pri sladkornih bolnikih 30-krat pogostejše kot pri nediabetikih in po prvi amputaciji mora polovica bolnikov na drugo amputacijo v roku 5-ih let. Zato je izjemno pomembno, da preventivno ukrepamo že v zgodnji fazi in se ne odzovemo šele, ko je škoda že navzoča.

Dolgotrajno visoka raven sladkorja v krvi poškoduje živce in krvne žile v stopalih. Manjše težave s stopali se pogosteje pojavljajo pri sladkorni bolezni in pogosto ostanejo dolgo neopažene. Kot posledica se lahko pojavijo bolečina, hudo vnetje in razjede.

Preprečevanje je aktivna zaščita zdravja

Da bi se izognili najrazličnejšim težavam s stopali, ki jih povzroča sladkorna bolezen, morajo osebe s sladkorno boleznijo posebej skrbeti za svoja stopala in jih zaščititi. V primeru okvare živcev zaradi sladkorne bolezni je koža na stopalih pogosto zelo suha in krhka. Hitreje nastane debela poroženela koža (kalus) ali manjše poškodbe, ki so idealna priložnost za vstop mikrobov. Redna uporaba ustrezne kreme za nego kože je najboljša zaščita za vaše zdravje. Priporočamo negovalne izdelke s sečnino (urea) brez dišav in konzervansov.      

Dodatni nasveti za preprečevanje:

  • Dobro nadzorujte krvni sladkor, da bodo poškodbe živcev čim manjše
  • Vsakodnevno preverjajte spremembe na stopalih (otiščanci, tlačne točke, poroženela koža, raztrganine itd.)
  • Opozorilne znake, na primer pekoč občutek/mravljinčenje/bolečina, jemljite resno in pokličite svojega zdravnika
  • Skrbno negujte stopala in nohte (striženje nohtov, skrbno odstranjevanje žuljev, negovalna krema s sečnino)
  • Preden se obujete, preverite, ali so v čevljih majhni kamni
  • Izberite čevlje, ki se dobro prilegajo
  • Vsakodnevno menjajte nogavice, ki ne smejo biti pretesne in imeti ostrih šivov
  • Ne hodite bosi, da se izognete manjšim poškodbam
  • Odpravite dejavnike tveganja, kot so kajenje, preokmerno uživanje alkohola in debelost

 

Diabetična nevropatija

Zaradi nenehno povišanega krvnega sladkorja so poškodovani živci, predvsem v nogah. V ospredju je senzorična nevropatija, pri kateri je občutek dotika, bolečine in temperature moten ali pa je lahko popolnoma odsoten. Odgovorna je za senzorične motnje v nogah, za tipične diabetične razjede zaradi pritiska, okužbe in večino amputacij.

Značilna nevropatija se začne pri prstih in stopalih z mravljinčenjem, pekočim občutkom, zbadanjem do hude bolečine, in jo je treba zdraviti z močnimi protibolečinskimi zdravili. Veliko oseb s sladkorno boleznijo sočasno prizadene tudi angiopatija (poškodba žil). Razumljivo je, ta poškodba žil ne povzroči samo simptomov (okluzivna arterijska bolezen, diabetična gangrena itd.), temveč lahko oteži tudi celjenje nevropatske poškodbe ali razjede. Osebe s sladkorno boleznijo se morajo zato izogibati vsemu, kar bi lahko povzročilo poškodbe žil: Kajenje, visoka raven maščob ali sečne kisline, debelost in pomanjkanje telesne vadbe.

 

Več informacij:
Diabetične retinopatije(poškodba očesne mrežnice)
Diabetična nefropatija (diabetična ledvična bolezen)
Diabetična nevropatija (okvare živcev)
Sladkorna bolezen in spolnost | Spolne motnje