Diabetes und Sex

SPOLNE MOTNJE

Prizadenejo veliko ljudi

 

Na spolno življenje vplivata kakovost partnerskega odnosa in trenutno stanje psihe, poleg tega pa morajo dobro delovati tudi spolni organi. Sladkorna bolezen lahko v večji ali manjši meri vpliva na vse te dejavnike, ne glede na spol, in ovira zadovoljno spolno življenje.

Ženske s sladkorno boleznijo pogosteje prizadenejo okužbe genitalij in sečil, suhost nožnice in motnje orgazma. Slaba raven sladkorja v krvi privede do motenj krvnega obtoka in poškodb živcev. To lahko povzroči manjšo nabreklost in slabšo navlaženost sluznic.

Moški s sladkorno boleznijo imajo pogosteje težave s potenco, imenovane erektilna disfunkcija. Obloge v krvnih žilah motijo pretok krvi, dodatne poškodbe živcev pa lahko otežijo občutljivost penisa. Tudi nekatera zdravila lahko poslabšajo erektilno funkcijo, zato se posvetujte z zdravnikom o prehodu na alternativni pripravek (zdravilo zamenjajte le po posvetu z zdravnikom!).

Poleg tega lahko moški in ženske doživijo psihološki stres, ki negativno vpliva na raven krvnega sladkorja in s tem posredno tudi na njihovo spolno življenje. Zaradi dodatnega psihičnega stresa v vsakdanjem življenju se lahko pri osebah s sladkorno boleznijo pogosteje od povprečja razvije depresija.

 

Če imate kakšno od zgornjih težav, se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali diabetologom ne glede na to, ali imate sladkorno bolezen ali ne. Na mnogih področjih so dobre možnosti zdravljenja, ki lahko pomagajo. Poskrbite za dober nadzor krvnega sladkorja, zdrav način življenja in več telesne vadbe, da boste aktivno skrbeli za svoje zdravje. Spoštljiv odnos z iskreno osnovo za pogovor je dobra podpora na poti do izpolnjenega spolnega življenja.

 

Več informacij:
diabetične retinopatije(poškodba očesne mrežnice)
Diabetična nefropatija (diabetična ledvična bolezen)
Diabetična nevropatija (okvare živcev)
Sindrom diabetičnega stopala