Diabetična nefropatija (diabetična ledvična bolezen)

Najpogostejši vzrok je slabo prilagojena raven sladkorja v krvi

Razvija se v daljšem časovnem obdobju

 

30–40 % vseh oseb s sladkorno boleznijo sčasoma prizadene diabetična ledvična bolezen – eden od najpomembnejših poznih zapletov sladkorne bolezni. Najpogostejši vzrok za okvaro ledvic je slabo nadzorovan krvni sladkor – to velja tako za ljudi s sladkorno boleznijo tipa 1 in s sladkorno boleznijo tipa 2. Diabetična nefropatija ostane dolgo prikrita – od začetne diagnoze sladkorne bolezni do razvoja bolezni ledvic v povprečju preteče 10 – 15 let.

Pregled urina preprečuje dializo
Najzgodnejši znak okvare ledvic je mikroalbuminurija (majhni beljakovinski delci v urinu). Visoka raven sladkorja v krvi vodi do poapnenja velikih ledvičnih krvnih žil, hkrati pa poškoduje tudi majhne ledvične žile in zato telo z urinom izloči več beljakovin – to pa lahko ugotovimo med pregledom. Zgodnje odkrivanje in ustrezno zdravljenje pomagata preprečiti napredovanje bolezni in podaljšati pričakovano življenjsko dobo.

Preverjanje urina in omejitve
Za pregled se uporablja spontani urin, nočni urin ali 24-urni urin (najbolje). Včasih se za merjenje mikroalbuminureje uporablja razmerje med albuminom in kreatininom.

  • Za pregled se uporablja spontani urin, nočni urin ali 24-urni urin (najbolje).  
  • Rezultat med 1,1 in 11,1 mmol/l kaže na začetek bolezni ledvic (mikroalbuminurija).
  • Rezultati nad 11,1 mmol/l dokazujejo napredovano bolezen ledvic (makroalbuminurija).

Mikroalbuminurea je dokazana, če sta dva pozitivna rezultata v dveh do štirih tednih. Lažno pozitivne rezultate lahko povzročijo na primer bolezni z vročino, okužbe sečil, močna hiperglikemija, srčna insuficienca ali merjenje po intenzivnem treningu.

Enkrat letno!
Za osebe s sladkorno boleznijo tipa 1 in tipa 2 so pomembni redni pregledi za mikroalbuminureo in morebitno zdravljenje. Mikroalbuminureja ima tudi pomembno vlogo pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 2 kot dejavnik tveganja za aterosklerotične zaplete (srčni napadi).

Opomba: Vsako izločanje beljakovin pri diabetikih ni posledica diabetične nefropatije – diagnozo potrdijo preiskave različnih parametrov.

Nadzor HbA1c
Zgodnja diagnoza diabetične nefropatije (v fazi mikroalbuminurije) je pomembna, ker lahko v tem času z ustreznim zdravljenjem preprečimo napredovanje bolezni. Zmanjšanje drugih dejavnikov tveganja, kot so visok krvni tlak, visoke vrednosti maščobe v krvi in kajenje, zmanjšuje tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja, ki so eden od najpogostejših vzrokov smrti.

Velike klinične študije (DCCT –The Diabetes Control and Complications Trial, UKPDS – The UK Prospective Diabetes Study) dokazujejo, da lahko intenzivno zdravljenje sladkorne bolezni skupaj z znižanjem HbA1c močno zmanjša mikrovaskularne zaplete in s tem prepreči znake ali napredovanje diabetične nefropatije. Ciljna vrednost HbA1c mora biti med 7,0 in 7,5 %. Vrednost HbA1c nad 8,0 % bo močno povečala stopnjo zapletov.

Znižanje visokega krvnega tlaka
Drugi terapevtsko pomemben »steber« preprečevanja nefropatije je optimalno uravnavanje krvnega tlaka. Smernice tudi za diabetike priporočajo arterijski krvni tlak pod 130/80 mmHg, pri osebah z mikroalbuminurijo pa celo pod 125/75 mmHg. Nekatera zdravila (ACE-inhibitorji, zaviralci receptorjev AT1) v primerjavi z drugimi zdravili zagotavljajo znižanje krvnega tlaka in hkrati varujejo tudi ledvice. Včasih je za dosego optimalnega krvnega tlaka potrebna tudi kombinacija različnih zdravil.

Pri osebah s sladkorno boleznijo z napredovano ledvično insuficienco je treba dializo začeti zgodaj, sicer se lahko povečajo zapleti zaradi arteriosklerotičnih žilnih bolezni in okužb. Kombinirana presaditev ledvice in trebušne slinavke lahko včasih koristi osebam s sladkorno boleznijo.

Kako jo preprečiti?

  • Imejte dobro urejen krvni sladkor.
  • Zdravite visok krvni tlak in maščobe v krvi.
  • Odpovejte se nikotinu.
  • Obstoječa nefropatija: redni pregledi in nadzor, nizek vnos beljakovin s hrano (pod 10 % celotne energije).

 

Zaključki
Preprečevanje in zgodnja diagnoza poškodbe ledvic ter ustrezno zdravljenje izboljšajo kakovost življenja in povečajo pričakovano življenjsko dobo.

 

Več informacij:
Diabetična retinopatija(poškodba očesne mrežnice)
Diabetična nevropatija (okvare živcev)
Sindrom diabetičnega stopala
Sladkorna bolezen in spolnost | Spolnje motnje