Diabetes mellitus

NEZDRAVLJENA SLADKORNA BOLEZEN POVZROČA KRATKOTRAJNO IN DOLGOTRAJNO ŠKODO

kronična motnja v presnovi glukoze

 

Diabetes mellitus oziroma sladkorna bolezen je v svetu najpogostejša presnovna motnja.

Če posebej hitro se širi sladkorna bolezen tipa 2. Zaradi sodobnega načina življenja, premalo gibanja in uživanja prevelikih količin in premastne hrane, se število obolelih za  sladkorno boleznijo povečuje.

Breme sladkorne bolezni se povečuje. Delež sladkorne bolezni v Sloveniji je ocenjen na 8,2 odstotka. Najpogostejša sladkorna bolezen je sladkorna bolezen tipa 2, ki jo ima devet bolnikov od desetih. Zanjo je značilno, da krvni sladkor narašča počasi, čez leta, breze kakršnih koli težav, tako da oboleli sploh ne ve, da ima sladkorno bolezen Število oseb z znano sladkorno boleznijo v Sloveniji je bilo v letu 2019 ocenjeno na 136.911. 116.374 oseb pa se zaradi sladkorne bolezni zdravi z zdravili, med njimi 62.341 moških (53,6 odstotka) in 54.033 žensk (46,4 odstotka), kar je 2581 oziroma 2,3 odstotka več kot leto prej, in 23.916 oziroma skoraj 26 odstotkov več kot v letu 2010. (vir: NIJZ 2020)

Na presnovno motnjo ali sladkorno bolezen lahko kažejo naslednji znaki:
  • pretirana žeja
  • povečano uriniranje
  • utrujenost
  • hitro hujšanje
  • vnetje kože, srbenje (pruritus)
  • slabo celjenje ran

Pri vsakem sumu se morate takoj posvetovati z zdravnikom. Na naslednjih straneh boste našli veliko informacij o sladkorni bolezni.


Z veseljem vam posredujemo veliko informacij, ki jih lahko prenesete kot vodnike.