Kakšne vrste sladkorne bolezni poznamo?

TIP 1 /TIP 2 / TIP 3 / NOSEČNOSTNA SLADKORNA BOLEZEN

Vzrok in zdravljenje sta zelo različna glede na tip sladkorne bolezni

 

Sladkorna bolezen tipa 1
Sladkorna bolezen tipa 1 se najpogosteje pojavi v otroški ali mladostni dobi. Razlog je poškodba celic trebušne slinavke, ki proizvajajo inzulin zaradi genetskih dejavnikov, virusnih okužb in drugih, še nepojasnjenih škodljivih vzrokov bolezni. Pri tej vrsti sladkorne bolezni se ne tvori inzulin (absolutno pomanjkanje inzulina), zato so dnevne injekcije inzulina nujno potrebne za preživetje, pomembni pa sta tudi zdrava prehrana in telesna dejavnost.

 

Presnovni sindrom
Znaki sladkorne bolezni tipa 2 z zelo povišanim sladkorjem v krvi se pokažejo po dolgem preddiabetičnem stanju. Največkrat se sočasno pojavi tudi tako imenovani presnovni sindrom, za katerega so značilni čezmerna teža, visoke vrednosti maščobe v krvi, visok krvni tlak in inzulinska rezistenca.

 

Sladkorna bolezen tipa 2
Sladkorna bolezen tipa 2 se največkrat pojavi po 40. letu starosti. Zaradi spremenjenega načina življenja v industrijskih državah (čezmerna telesna teža in premalo gibanja) je sladkorna bolezen tipa 2 čedalje pogostejša tudi pri precej mlajših osebah (mladostnikih). Najpomembnejša dejavnika tveganja sta genetika in čezmerna telesna teža. Pomanjkanje učinkovitosti lastnega inzulina (inzulinska rezistenca) vodi do povečane tvorbe inzulina (hiperinzulinemija). Posledica je večja tvorba inzulina (hiperinzulinemija) in s tem predčasna izčrpanost beta-celic, ki proizvajajo inzulin (relativno pomanjkanje inzulina).  

 

Sladkorna bolezen tipa 3
Sladkorna bolezen tipa 3 oziroma druge redke vrste sladkorne bolezni vključujejo posebne oblike sladkorne bolezni. Ta vrsta ima lahko različne vzroke, kot so genske okvare v beta-celicah (MODY = maturity onset diabetes of the young), genske okvare pri delovanju inzulina, bolezni trebušne slinavke, bolezni/motnje endokrinega oziroma hormonalnega sistema, zdravila ali kemikalije, virusi, avtoimunske bolezni, genetski sindromi.

 

Gestacijski diabetes 
To je diabetična presnovna motnja, ki jo povzroča zmanjšano delovanje inzulina med nosečnostjo. Tveganje je večje, če so ženske starejše od 25 let ali če imajo sladkorno bolezen njihovi najbližji sorodniki. Za normalen razvoj otroka je izredno pomembno vzdrževanje normalne ravni glukoze v krvi. Po končani nosečnosti se raven glukoze v krvi normalizira, vendar pa je povečano tveganje za kasnejši razvoj sladkorne bolezni tipa 2. 

 

Sekundarna sladkorna bolezen
Sekundarna sladkorna bolezen se lahko razvije kot posledica kasnejših zapletov resnih bolezni trebušne slinavke, bolezni ščitnice (hipertiroidizem) ali jemanja zdravil, kot je kortizol.