Visok krvni tlak (hipertenzija)

NEOPAZNO TVEGANJE ZA VAŠE ZDRAVJE

Zdravite pravočasno – ohranite zdravje srca

 

Naše srce – veliko kot pest in težko približno 300 g. 70 ml krvi na utrip, 5 litrov krvi na minuto, 7000 litrov krvi na dan in 2 milijona litrov krvi v 80-ih letih življenja. Naše srce neprekinjeno in brez vzdrževanja opravlja to nalogo. Trenutno noben stroj na svetu ne more tekmovati z njegovo zmogljivostjo. Toda kaj se zgodi, ko se ta stroj ustavi?

 

Kaj je visok krvni tlak?

Visok krvni tlak, imenovan tudi hipertenzija, je ena najpogostejših kroničnih bolezni. V mnogih primerih pride tudi do sladkorne bolezni in motenj v presnovi maščob. Spremljajoča motnja v presnovi maščob vodi do dodatnega zoženja žil, kar posledično vodi do nadaljnjega poslabšanja krvnega tlaka. Te bolezni se pogosto razvijejo zahrbtno in neopaženo, posledica pa je tveganje za vaše zdravje. Nadaljnja poškodba srčno-žilnega sistema lahko povzroči akutne dogodke, kot sta srčni infarkt ali možganska kap. Hkrati se lahko razvije kronična okvara drugih organskih sistemov.

Vsak človek ima določen pritisk v krvnih žilah, znan tudi kot žilni tlak. Ta pritisk nastane zaradi izmetne sile srca. Srce je tako »motor« pretoka krvi, ki kroži po telesu in skrbi za oskrbo s kisikom in vsemi hranili. Pri odraslih je optimalni krvni tlak pod 120/80 mmHg. Visok tlak je navzoč, ko se vrednosti po večkratnih meritvah dvignejo nad 140/90 mmHg. Za zanesljivo diagnozo in tudi za preverjanje izvajane terapije je najbolje opraviti tako imenovano 24-urno merjenje krvnega tlaka.

Niti starost niti spol ne varujeta pred visokim krvnim tlakom. Strokovnjaki ocenjujejo, da je trenutno približno tretjina prebivalstva prizadeta zaradi visokega krvnega tlaka.

 

Zakaj je visok krvni tlak tako nevaren?

Visok krvni tlak preobremeni srce in žile. Ker mora srce mora izredno močno biti, se lahko nenaravno poveča, posledica pa je povečana potreba po kisiku. Žile se zožijo in lahko postanejo toge in neelastične. Zato se zmanjša oskrba s krvjo v možganih, ledvicah in samem srcu. Skupaj s kajenjem in zvišano ravnijo maščob v krvi je torej visok krvni tlak eden najnevarnejših dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni.

 

Neustrezno zdravljen ali nezdravljen visok krvni tlak pogosto dolgo ne povzroča nobenih simptomov. Vendar pa lahko v starosti dejavniki tveganja, kot so čezmerna telesna teža, premalo telesne vadbe, sladkorna bolezen in motnje v presnovi maščob, povzročijo visok krvni tlak. Posledica so lahko naslednji zapleti:

 • arterioskleroza
 • srčno popuščanje do vključno srčnega infarkta
 • možganska kap
 • motnje krvnega obtoka v nogah (arterioskleroza)
 • žilne poškodbe ledvic in oči

 

Kaj povzroča visok krvni tlak – kaj lahko storim?

Pri 95 % ljudi ni mogoče najti nobenega organskega vzroka za visok krvni tlak. V družinah je ta bolezen pogosto dedna. Žal te genetske genetske nagnjenosti ni mogoče spremeniti, a v povezavi z današnjim pogosto zelo nezdravim načinom življenja pomembno prispevamo k negativnemu vplivu na krvni tlak. Ključni dejavniki, ki vplivajo na krvni tlak in jih ne smemo podcenjevati, so naslednji:

Prekomerna teža

Poskusite doseči ciljno težo z raznoliko in nizkokalorično prehrano. Že zmanjšanje telesne teže za 5 kg zniža krvni tlak za 10 (!) mmHg. Če imate normalno težo, poskušajte to težo ohranjati tudi v prihodnje.

Pomanjkanje telesne vadbe

Povprečna razdalja, ki jo prehodimo čez dan, je približno 800 m, idealno pa bi bilo prehoditi približno 5 km ali 10.000 korakov na dan. Ljudje z zdravstvenimi omejitvami ali s pretežno sedečimi poklici bi morali nujno povečati obseg gibanja. Kot nadomestilo obisku telovadnice se priporočajo vse vrste telesne vadbe za vzdržljivost, kot so pohodništvo, hoja, tek, kolesarjenje in plavanje. Danes tudi centri za izobraževanje odraslih, zdravstvene zavarovalnice in fizioterapevti ponujajo nadzorovane in finančno dostopne storitve.

Povečan vnos holesterola in prekomerno uživanje soli

V okviru zdrave in uravnotežene prehrane je treba dolgoročno upoštevati naslednje:

 • Zmanjšajte živalske maščobe kot vir holesterola mazljive klobase, drobovina, mastno meso in slanina).
 • Če je mogoče, uporabljajte zelo kakovostna rastlinska olja in maščobe.
 • Pri pripravi hrane je priporočena zmerna uporaba maščob (pečena hrana, zelenjava z maslom, že pripravljeni prelivi).
 • Povečan vnos vlaknin, na primer s polnozrnatimi izdelki, pozitivno vpliva na raven holesterola.
 • Odrasla oseba dnevno potrebuje 3–5 g soli, vendar jo v povprečju zaužijemo dvakrat toliko. Občutljive osebe se na povečan vnos soli odzovejo s povišanjem krvnega tlaka.

Uživanje nikotina

Kajenje je eden največjih dejavnikov tveganja za visok krvni tlak. Nikotin, ki ga vsebuje tobak, je žilni strup in spodbuja proizvodnjo stresnih hormonov v našem telesu, kot je adrenalin. To lahko povzroči zoženje krvnih žil in dvig krvnega tlaka tudi za 20 minut. Hkrati kajenje dolgoročno vodi do poapnenja žil (arterioskleroze) s spremljajočimi posledicami, kot so motnje krvnega obtoka v srcu, možganih in arterijah nog.

Prekomerno uživanje alkohola

Poraba alkoholnih pijač na prebivalca je očitno previsoka. Ker je alkohol pomemben dejavnik pri razvoju visokega krvnega tlaka, lahko zmanjšanje uživanja alkohola posledično zmanjša tveganje. Poleg tega ima alkohol visoko energijsko vrednost, ki je ne smemo podcenjevati.

Stres

Stresni hormon adrenalin povzroča povišanje srčnega utripa in s tem tudi krvnega tlaka. Če ste trajno ali dalj časa izpostavljeni takšnemu stanju, ne glede na to, ali je psihično ali fizično, je lahko posledica kronično povišan krvni tlak. Stres poskušajte ublažiti z dejavnostmi v prostem času. V posameznih primerih so lahko v pomoč tudi programi za obvladovanje stresa. Če je sladkorna bolezen druga osnovna bolezen, je ključno ohranjanje ravni krvnega sladkorja v terapevtskem ciljnem območju, da se izognete dodatnim poškodbam žilnega sistema zaradi povišane ravni sladkorja.
 

Kdaj opazimo visok krvni tlak?

Mnogi ljudje se kljub visokemu krvnemu tlaku dolgo počutijo zelo dobro in se ne pritožujejo. Drugi pa tožijo nad glavoboli, omotico, težkim dihanjem in utrujenostjo. Glavobol se običajno pojavi zjutraj in izzveni po uri ali dveh. Ti simptomi imajo lahko tudi druge vzroke redno merjenje krvnega tlaka jih pomaga razjasniti.

 

Pravilno samomerjenje krvnega tlaka

Obstajata dve različni vrsti merilnikov. Merilniki za merjenje na nadlakti in Merilniki za merjenje na nadlakti und merilniki za merjenje na zapestju. Glede izbire primernega merilnika se posvetujte s strokovnjakom.

 

Krvni tlak, izmerjen v zdravniški ordinaciji, je pogosto višji, saj nanj vpliva tako imenovani »učinek bele halje«, ki ga ne gre podcenjevati. Meritve v domačem okolju so pod pogojem, da je merilna naprava brezhibno delujoča, bolj smiselne in zato primernejše za zdravnikove odločitve o terapiji. Pomembno je, da so vrednosti pravilno zabeležene. Dnevniki krvnega tlaka to olajšajo. Pogosto podcenjen vir napake je velikost manšete. Izberite velikost, ki ustreza obsegu vaše nadlakti.

Primerjati je mogoče le meritve, opravljene ob istem času dneva. To omogoča sklepanje o tem, ali je zdravilo učinkovalo v želenem časovnem obdobju. Pri menjavi zdravil za krvni tlak je lahko koristno redno preverjanje krvnega tlaka, ne da bi se izpostavljali »pritiskom«. Vendar krvnega tlaka ne smete meriti več kot 6-krat na dan, saj to lahko povzroči poškodbe krvnih žil. Meriti morate vedno na isti roki in približno v višini srca. Pred meritvijo slecite tesno prilegajoča oblačila z dolgimi rokavi (ne zavihajte samo rokavov), saj lahko to privede do napačnih vrednosti.

 

 • Merite v sproščenem sedečem položaju, potem ko ste vsaj 3–5 minut počivali.
 • Meriti morate vedno na isti roki in približno v višini srca.
 • Pred meritvijo slecite tesno prilegajoča oblačila z dolgimi rokavi (ne zavihajte samo rokavov), saj lahko to privede do napačnih vrednosti.
 • Neposredno pred merjenjem: Izogibajte se hudemu fizičnemu naporu in razburjenju.
 • Tik pred meritvijo ne pijte veliko tekočine in čim bolj izpraznite mehur.
 • Vsaj 1 uro pred tem se izogibajte alkoholu in nikotinu.
 • Zabeležite čas zadnjega zaužitja katerega koli antihipertenzivnega zdravila.
 • Prvo meritev opravite na obeh rokah. Če so razlike večje, opravite dodatne preglede.
 • Kontrolne meritve vedno opravite na roki z višjim odčitkom krvnega tlaka – običajno je to leva roka (v bližini srca).
 • Če izvajate zaporedne meritve, naj bo med njimi vsaj minuta premora.

 

Izbor zdravil – kakšna so na voljo?

Visokega krvnega tlaka ni mogoče znižati brez ustreznih ukrepov. Vendar pa ga je mogoče uspešno zdraviti le v sodelovanju med zdravnikom in prizadeto osebo. Zdravljenje je prilagojeno posamezniku. To vključuje predvsem nasvete glede življenjskega sloga, kot so športne dejavnosti, zmanjšanje telesne teže in prehrana.

Zdravnik ima za zdravljenje visokega krvnega tlaka na voljo različne učinkovine. Če samo eno zdravilo ne zadostuje, se pogosto uporabljajo kombinirani pripravki ali dodatne snovi. Spodnji seznam ponuja kratek pregled najpomembnejših skupin zdravil za zdravljenje visokega krvnega tlaka.

Inhibitorji ACE: zavirajo sproščanje stresnih hormonov

Blokatorji receptorjev beta: Zmanjšujejo črpalno moč srca in srčni utrip

Kalcijevi antagonisti: Razširjajo in sproščajo krvne žile

Diuretiki: Pospešujejo izločanje seča in s tem tudi izločanje soli preko ledvic ter zmanjšujejo volumen krvi.

Zaviralci angiotenzinskih receptorjev in zaviralci renina: Ti se vpletajo v hormonsko uravnavanje krvnega tlaka in tvorbo vazokonstriktorjev oziroma snovi, ki povzročajo zoženje žil.

Pri uživanju zdravil za krvni tlak upoštevajte naslednje:

 • Predpisana zdravila vedno jemljite redno in po navodilih zdravnika.
 • Ne spreminjajte odmerka in ne prenehajte jemati zdravila po lastni presoji.
 • Zdravilo vedno jemljite približno ob istem času.
 • Tablete vzemite samo z vodo. Sokovi, mlečni izdelki in kava niso primerni.
 • Če opazite kakršne koli neželene učinke ali preobčutljivost, se nemudoma posvetujte s svojim zdravnikom.

 

Ta in druge članke si lahko kot vodnike prenesete v obliki PDF.
​​​​​​​

Claudia Donath, Astrid Hofmann in vaša ekipa MED TRUST