Ketoze pri kravah molznicah

Ketoza –  resna presnovna bolezen krav molznic


Ketosis = presnovno stanje negativne energetske bilance, ki kot vir energije izkorišča maščobne kisline iz maščobnih rezerv krav, pri čemer nastajajo ketonska telesa v previsoki koncentraciji.


Če se telo sooča s pomanjkanjem energije, se bo temu stanju prilagodilo z izkoriščanjem zaloge maščobe.
 
Potrebe po energiji pri kravah z visoko prirejo mleka strmo naraščajo po telitvi, z začetkom laktacije. Vnos energije z obrokom je pri takih kravah nezadosten.

Energiebilanz Kuh SI:  (© )

Molznice z visoko prirejo mleka gredo med obdobjem laktacije skozi obdobje negativne energetske bilance, ki povzroči oslabljeno delovanje imunskega sistema, moti reprodukcijo krave in poveča verjetnost organskih obolenj (premik siriščnika, zamaščena jetra).
 
Prehodno obdobje – to je najbolj kritično obdobje za zdravje krave molznice!
Zadnje tri tedne pred telitvijo in do treh tednov po njej je kritično obdobje za zdravje, mlečnost in dobičkonosnost krav molznic.
 
Približno 75 % bolezni krav molznic se pojavi v prvem mesecu po telitvi!1
 
V prehodnem obdobju 30-50 % krav molznic zboli za presnovno ali nalezljivo boleznijo.2
 
1 LEBLANC et al, 2006
2 LEBLANC, 2010

Na tem spletnem mestu so informacije o izdelkih, namenjenih širokemu spektru občinstva, in bi lahko vsebovalo podrobnosti o izdelku ali informacije, ki drugače niso dostopne, ali veljajo v vaši državi. Zavedati se morate, da ne prevzemamo nobene odgovornosti za dostop do teh podatkov, ki morda ne izpolnjujejo vseh pravnih, regulatornih, registracijskih ali uporabnih procesov v državi vašega porekla.