Vrste sladkorne bolezni

Vrste sladkorne bolezni


Sladkorna bolezen Tipa 1
Sladkorna bolezen tipa 1 se večinoma pojavi v otroštvu ali adolescenci. Razlog je poškodba celic trebušne slinavke, ki proizvajajo inzulin s strani genetskih dejavnikov, virusnih okužb in ostalih, še ne povsem znanih razlogov. Bolniki tipa 1 ne proizvajajo popolnoma nič inzulina (absolutno pomanjkanje inzulina), tako, da so dnevne injekcije inzulina nujno potrebne za preživetje. Prav tako je pomembno, da skrbijo za zdravo prehrano in telesno aktivnost. 
 
Sladkorna bolezen Tipa 2
Sladkorna bolezen tipa 2 se večinoma pojavi po 40 letu starosti. Zaradi spremenjenega načina življenja se v industrijskih državah (prekomerna telesna teža in premalo gibanja) lahko pojavi sladkorna bolezen tipa 2 pri precej mlajših osebah (mladostnikih). Genetika in prevelika telesna teža so najpomembnejši dejavniki tveganja. Inzulin, ki se proizvaja v telesu ima zmanjšano aktivnost na inzulinskih receptorjih (inzulinska rezistenca). To vodi k višji  proizvodnji inzulina (hiperinzulinemija) in s tem do predčasne izčrpanosti beta celic, ki proizvajajo inzulin (relativno pomanjkanje inzulina).
 
Metabolični sindrom
Znaki sladkorne bolezeni tipa 2 se pokažejo po dolgi tako imenovani pred-diabetični fazi. Zelo pogosto se pojavijo s tako imenovanim sindromom presnove,  za katerega je značilna prekomerna telesna teža, visoke vrednosti holesterola, visok krvni pritisk in inzulinska rezistenca.
 
Gestacijski diabetes
Ta presnovna bolezen je posledica zmanjšanega učinka inzulina med nosečnostjo. Tveganje se poveča pri ženskah starejših od 25 let in tistih katerih najbližji sorodniki imajo sladkorno bolezen. Da se zagotovi normalen razvoj otroka je izrednega pomena, da raven glukoze v krvi vzdržujemo v ozkem območju. Ko je konec nosečnosti se raven glukoze v krvi normalizira, vendar pa obstaja povečano tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 kasneje.  
 
Sekundarna sladkorna bolezen
Sekundarna sladkorna bolezen se lahko razvije kot posledica kasnejših zapletov resnih bolezni trebušne slinavke, bolezni ščitnice ali jemanja zdravil, kot je kortizol.

Ta spletna stran vsebuje informacije o izdelkih, ki so usmerjeni na širok spekter občinstva in bi lahko vsebovale podrobnosti o izdelku ali informacije, ki drugače niso dostopni, ali veljajo v vaši državi. Zavedati se morate, da ne prevzemamo nobene odgovornosti za dostop do teh podatkov, ki morda ne izpolnjujejo vseh pravnih, regulatornih, registracijskih ali uporabnih procesov v državi vašega porekla.