Vrste sladkorne bolezni

Vrste sladkorne bolezni


Sladkorna bolezen tipa 1
Sladkorna bolezen tipa 1 se največkrat pojavi v otroštvu ali mladostni dobi. Razlog je poškodba celic trebušne slinavke, ki proizvajajo inzulin zaradi genetskih dejavnikov, virusnih okužb in drugih, še ne povsem znanih vzrokov bolezni. Bolniki tipa 1 ne proizvajajo inzulina (absolutno pomanjkanje inzulina), zato so dnevne injekcije inzulina nujno potrebne za preživetje. Pomembno je tudi, da skrbijo za zdravo prehrano in telesno dejavnost.  
 
Sladkorna bolezen tipa 2
Sladkorna bolezen tipa 2 se največkrat pojavi po 40. letu starosti. Zaradi spremenjenega načina življenja v industrijskih državah (prekomerna telesna teža in premalo gibanja) lahko pojav sladkorne bolezni tipa 2 opazimo pri precej mlajših osebah (mladostnikih). Genetika in prekomerna telesna teža sta najpomembnejša dejavnika tveganja. Inzulin, ki se proizvaja v telesu, ima zmanjšano aktivnost na inzulinskih receptorjih (inzulinska rezistenca). Posledica je večja  proizvodnja inzulina (hiperinzulinemija) in s tem predčasna izčrpanost beta celic, ki proizvajajo inzulin (relativno pomanjkanje inzulina).
 
Metabolični sindrom
Znaki sladkorne bolezni tipa 2 se pokažejo po dolgi pred-diabetični fazi. Zelo pogosto se sočasno pojavijo s tako imenovanim presnovnim sindromom, za katerega so značilni prekomerna telesna teža, visoke vrednosti holesterola, visok krvni tlak in inzulinska rezistenca.
 
Gestacijski diabetes
Ta presnovna bolezen je posledica zmanjšanega učinka inzulina med nosečnostjo. Tveganje se poveča, če so ženske starejše od 25 let ali če imajo sladkorno bolezen njihovi najbližji sorodniki. Za normalen razvoj otroka je izredno pomembno vzdrževati raven glukoze v krvi v ozkem območju. Po končani nosečnosti se raven glukoze v krvi normalizira, vendar pa je povečano tveganje za kasnejši razvoj sladkorne bolezni tipa 2.  
 
Sekundarna sladkorna bolezen
Sekundarna sladkorna bolezen se lahko razvije kot posledica kasnejših zapletov resnih bolezni trebušne slinavke, bolezni ščitnice ali jemanja zdravil, kot je kortizol.

Na tem spletnem mestu so informacije o izdelkih, namenjenih širokemu spektru občinstva, in bi lahko vsebovalo podrobnosti o izdelku ali informacije, ki drugače niso dostopne, ali veljajo v vaši državi. Zavedati se morate, da ne prevzemamo nobene odgovornosti za dostop do teh podatkov, ki morda ne izpolnjujejo vseh pravnih, regulatornih, registracijskih ali uporabnih procesov v državi vašega porekla.