Strokovni izrazi

Razlaga strokovnih izrazov


Albuminurija - povečano izločanje albuminov (= beljakovinskih molekul) v urinu, ki služi kot kazalec nefropatijo.

Angiopatija - splošni izraz za poškodbe krvnih žil (arterije, žile, kapilare).

Avdio-Bolus – optimalna lastnost inzulinske črpalke, ki omogoča uporabniku, da programira bolus odmerek varno, ne da bi gledal na zaslon črpalke. Avdio-bolus inzulinskih črpalk Animas je mogoče nastaviti v vrednosti 0,1; 0,5; 1,0 ali 5,0 enot. Črpalka daje zvočno ali vibracijsko povratno informacijo za kontrolo vnešenega odmerka inzulina v telo.

Bazalna stopnja - stopnja kontinuiranega vnosa inzulina v enotah na uro. Odvisno od vrste črpalke lahko vnesejo do 48 različnih bazalnih stopenj, ki se pričnejo vsako uro ali vsake pol ure.

Beta celice - celice v trebušni slinavki, ki proizvajajo inzulin.

Bolus - odmerek inzulina, ki je vnešen pred ali med obrokom za pokritje glukoze iz hrane ali za znižanje zvišane ravni glukoze v krvi.

Bolus pri obroku - glej bolus

CSII - kratica za kontinuirano subkutano infundiranje inzulina. To opisuje zdravljenje z insulinom z pomočjo insulinske črpalke.

DCCT - Diabetes Control and Coplication Trial. Dolgoročna študija (več kot 10 let) v zvezi z sladkorno bolezenijo tipa 1, objavljena leta 1993.

Diabetičn nožni sindrom (DNS) - poškodba živcev in krvnih žil v nogah vodi do DNS (glej tudi diabetična polinevropatija).

Diabetična polinevropatija - poškodba živcev, ki jih povzroča sladkorna bolezen. Kronično slabo nadzorovana sladkorna bolezen privede do poškodbe živčnih celic in krvnih žil, ki prehranjujejo živčne celice.

Diabetično ketoacidozo (DKA) - presnovni zaplet, ki je posledica visoke koncentracije ketonov v telesu. To je večinoma povezano z visoko stopnjo sladkorja v krvi. DKA odkrijemo s preverjanjem ketonov v urinu ali krvi. Simptomi so žeja, slabost, prekomerne količine urina, vonj po acetonu iz ust in kože itd. To lahko privede do smrti, če je ne zdravimo takoj.

Gastropareza – zaplet pri sladkorni bolezni, ki povzroči zakasnjeno prebavo. Učinek inzulina je tako nepredvidljiv, kar lahko privede do hipoglikemije, če inzulin prične delovati prej kot se resorbirajo ogljikovi hidrati. Inzulinske črpalke zagotavlja funkcijo "kvadratnga vala" bolusa za distribucijo inzulina v točno določenem programiranem času in se tako zmanjša nevarnost za gastroparezo, ki povzroča hipoglikemijo.

Gestacijski diabetes - sladkorna bolezen, ki se zgodi samo v času nosečnosti. 1-5% vseh nosečih žensk razvije gestacijski diabetes, ki izgine običajno po rojstvu.

Glikiran hemoglobin - se nanaša na A1c hemoglobin

Glukoza - se preverja pri merjenju glukoze v krvi. Na voljo telesu v obliki ogljikovih hidratov v hrani in predstavlja najpomembnejši vir energije za organizem.

Hemoglobin A1c (HbA1c) - glukozne molekule, ki so vezane na hemoglobin (= glikiran). Višje ko so ravni glukoze v krvi več glukoze se veže na hemoglobin. Raven HbA1c služi torej kot pokazatelj povprečne ravni glukoze v krvi v zadnjih dveh ali treh mesecih in predstavljajo dobro kontrolo glukoze v krvi. Drugo ime za HbA1c je "glukozni spomin"

Hiperglikemija - zvišana glukoza v krvi.

Hipoglikemija - nizka raven glukoze v krvi. Lahko je posledica visoke ravni inzulina, športnih aktivnosti ali zmanjšanega vnosa hrane. Vozniki s hipoglikemičnimi epizodami imajo povečano tveganje za prometne nesreče. Huda hipoglikemija lahko vodi v komo, krče in smrt.

Infuzijski set - vnaša inzulin v telo z inzulinsko črpalko. Sestavljen je iz cevi, Luer adapterja (večinoma) in jeklene ali teflonove kanile.

Inzulinski analogi - obstajajo 2 vrste: kratki inzulinski analogi, ki imajo takojšen učinek, ki traja do dve uri. Ti se večinoma uporabljajo v inzulinskih črpalkah, saj delujejo brez časovnega zamika, zato se lahko točno odmerjajo. Dolgodelujoči inzulini imajo povečano delovanje v daljšem časovnem obdobju.

Intenzivirana inzulinska terapija (IIT) - več injekcij na dan zahteva pogostejše merjenje glukoze v krvi na dan. Vnos inzulina je razdeljen na bazalne in bolus odmerke (Bazal - Bolus-terapija, FIT terapija).

Inzulin - hormon, ki nastaja v trebušni slinavki. Pomaga telesu pri presnavljanju glukoze.

ITM - indeks telesne mase. Merilo za oceno telesne teže. Vrednosti pod 19 so prenizke, vrednosti nad 25 previsoke. ITM = telesna teža v kg deljena s telesno višino v m2.

Ketoni - stranski produkti presnove maščob, ki se pojavijo pri hiperglikemičnem stanju ali slabi resorbciji ogljikovih hidratov.

Konvencionalna inzulinska terapija - vrsta terapije, kjer pacient dobi mešanico inzulina (kratki in dolgodelujoči inzulin v eni viali) dvakrat na dan.

Mg/dl - miligram na deciliter. Enota za merjenje krvnega sladkorja v nekaterih državah.

Mmol/l - millimol na liter. Enota za merjenje krvnega sladkorja v nekaterih državah.

Motena toleranca za glukozo - zvišane ravni glukoze v krvi predstavljajo posebno glukozno breme. Ravni glukoze v krvi so v območju med ne-diabetiki in diabetiki.

Nefropatija - bolezen ledvic. Pogost pozen zaplet sladkorne bolezni. Začne se z omejenim delovanjem ledvic in lahko povzroči popolno odpoved ledvic.

Nepoznavanje Hipoglikemije - nekateri diabetiki imajo težave pri odkrivanju simptomov hipoglikemije. To je pogosto pri ljudeh, ki že dolgo trpijo zaradi sladkorne bolezni ali imajo pogoste hipoglikemije.

Nevropatija - bolezni ali poškodbe živcev. Zelo pogost pozen zaplet pri sladkorni bolezni. Oglejte si tudi diabetično polinevropatijo.

Običajen inzulin - hitro delujoč inzulin. Začne delovati v 15 do 30 minutah po injiciranju in deluje za približno 4 do 6 ur. Za inzulinske črpalke se uporabljajo normalni inzulini ali analogi s kratkotrajnim delovanjem.

Ogljikovi hidrati - vir energije iz hrane, ki se presnavlja v glukozo in poveča raven sladkorja v krvi. Uravnotežena prehrana mora obsegati najmanj 50% ogljikovih hidratov.

Oralna Antidiabetična zdravila (OAD) - zdravila tablete za zniževanje krvnega sladkorja.

Retinopatija - bolezen mrežnice. Pogost poznen zaplet sladkorne bolezni. Vodi v okvaro vida ali celo slepote.

Saint Vincentska Izjava - na evropski diabetološki konferenci v St. Vincente (Italija) leta 1989 so bili objavljene zahteve, ki vodijo do zmanjšanja poznih zapletov povezanih s sladkorno boleznijo v 5 letih.

Sladkorna bolezen tipa 1 - sladkorna bolezen z absolutnim pomanjkanjem inzulina. Ljudje s sladkorno boleznijo tipa 1 ne proizvajajo inzulina in morajo zato injicirati inzulin tekom dneva.

Sladkorna bolezen tipa 2 - sladkorna bolezen z relativnim pomanjkanjem inzulina. Na začetku se proizvaja dovolj inzulina, vendar je učinek na  receptorje zmanjšan. Kasneje proizvodnja inzulina ne zadošča in bolniki morajo preiti na peroralna antidiabetična zdravila ali inzulin.

Sladkorna bolezen, Diabetes Mellitus - presnovna bolezen, pri kateri trebušna slinavka ne proizvaja dovolj inzulina ali ga sploh ne proizvaja.

Subkutano - pomeni "pod kožo" (v primerjavi z intravensko za "v žilo" ali intraperitonealno za "v potrebušnico").Večina injekcij se vbrizga subkutano.

Trebušna slinavka - inzulin se proizvaja v trebušni slinavki.

Trigliceridi - vrsta krvnih maščob. Lahko se izgrajujejo v telesu ali pa so vnešene s hrano. Povečane ravni trigliceridov so pogoste pri ljudeh s prekomerno težo kakor tudi pri slabo nadzorovanih sladkornih bolnikih.

UKPDS - United Kingdom Prospective Diabetes Study. Najobširnejša dolgoročna klinična raziskava (20 let) za sladkorno bolezen tipa 2.  Dokazuje, da dobra kontrola krvnega tlaka zmanjša tveganje za nastanek poznih zapletov pri sladkorni bolezni.

Ta spletna stran vsebuje informacije o izdelkih, ki so usmerjeni na širok spekter občinstva in bi lahko vsebovale podrobnosti o izdelku ali informacije, ki drugače niso dostopni, ali veljajo v vaši državi. Zavedati se morate, da ne prevzemamo nobene odgovornosti za dostop do teh podatkov, ki morda ne izpolnjujejo vseh pravnih, regulatornih, registracijskih ali uporabnih procesov v državi vašega porekla.