Strokovni izrazi

Razlaga strokovnih izrazov


Albuminurija - povečano izločanje albuminov (= beljakovinskih molekul) v urinu, ki služi kot kazalec za nefropatijo.

Angiopatija - splošni izraz za poškodbe krvnih žil (arterije, žile, kapilare).

Avdio-bolus – funkcija inzulinske črpalke, ki uporabniku omogoča varno programiranje bolusnega odmerka, ne da bi gledal na zaslon črpalke. Avdio-bolus inzulinskih črpalk Animas je mogoče nastaviti v vrednosti 0,1; 0,5; 1,0 ali 5,0 enote. Črpalka daje zvočno ali vibracijsko povratno informacijo za kontrolo vnesenega odmerka inzulina v telo.

Bazalna stopnja - stopnja enakomernega vnašanja inzulina v enotah na uro. Črpalke lahko vnesejo do 48 različnih bazalnih stopenj (odvisno od proizvajalca), ki se začnejo vsako uro ali vsake pol ure.

Beta celice - celice v trebušni slinavki, ki proizvajajo inzulin.

Bolus - odmerek inzulina, ki je vnesen pred ali med obrokom za pokritje glukoze iz hrane ali za znižanje zvišane ravni glukoze v krvi.

Bolus pri obroku - glej bolus

CSII - kratica za kontinuirano subkutano infundiranje inzulina. To opisuje zdravljenje z inzulinom s pomočjo inzulinske črpalke.

DCCT - Diabetes Control and Coplication Trial - Dolgoročna študija (več kot 10 let) sladkorne bolezni tipa 1, objavljena leta 1993.

Sindrom diabetičnega stopala (SDS) - je posledica okvar živcev in krvnih žil v nogah (glej tudi diabetična polinevropatija).

Diabetična polinevropatija - poškodba živcev, ki jih povzroča sladkorna bolezen. Kronično slabo nadzorovana sladkorna bolezen privede do poškodbe živčnih celic in krvnih žil, ki prehranjujejo živčne celice.

Diabetično ketoacidozo (DKA) - presnovni zaplet, ki je posledica visoke koncentracije ketonov v telesu. To je večinoma povezano z visoko stopnjo sladkorja v krvi. DKA odkrijemo s preverjanjem ketonov v urinu ali krvi. Simptomi so žeja, slabost, prekomerne količine urina, vonj po acetonu iz ust in kože itd. To lahko privede do smrti, če je ne zdravimo takoj.

Gastropareza – zaplet pri sladkorni bolezni, ki povzroči zakasnjeno prebavo. Učinek inzulina je tako nepredvidljiv, kar lahko privede do hipoglikemije, če inzulin začne delovati prej, kot se resorbirajo ogljikovi hidrati. Inzulinske črpalke zagotavlja funkcijo "kvadratnega vala" bolusa za distribucijo inzulina v točno določenem programiranem času in tako se zmanjša nevarnost za gastroparezo, ki povzroča hipoglikemijo.

Gestacijski diabetes (nosečnostna sladkorna bolezen) - sladkorna bolezen, ki se zgodi samo v času nosečnosti. 1-5 % vseh nosečnic razvije gestacijski diabetes, ki navadno izzveni po rojstvu.

Glikiran hemoglobin - se nanaša na A1c hemoglobin

Glukoza - preverja se pri merjenju glukoze v krvi. Telesu je na voljo v obliki ogljikovih hidratov v hrani in je najpomembnejši vir energije za organizem.

Hemoglobin A1c (HbA1c) - glukozne molekule, ki so vezane na hemoglobin (= glikiran). Če je raven glukoze v krvi višja, se tudi več glukoze veže na hemoglobin. Raven HbA1c služi torej kot kazalnik povprečne ravni glukoze v krvi v zadnjih dveh ali treh mesecih in predstavlja dobro kontrolo glukoze v krvi. Drugo ime za HbA1c je "glukozni spomin".

Hiperglikemija - zvišana glukoza v krvi.

Hipoglikemija - nizka raven glukoze v krvi. Lahko je posledica visoke ravni inzulina, športnih aktivnosti ali zmanjšanega vnosa hrane. Pri voznikih s hipoglikemičnimi epizodami je povečano tveganje za prometne nesreče. Huda hipoglikemija lahko vodi v komo, krče in smrt.

Infuzijski set - vnaša inzulin v telo z inzulinsko črpalko. Sestavljen je iz cevi, nastavka po Luerju (običajno) in jeklene ali teflonske kanile.

Inzulinski analogi - obstajata 2 vrsti: hitro delujoči inzulinski analogi s takojšnjim učinkom, ki traja do dve uri. Ti se večinoma uporabljajo v inzulinskih črpalkah, ker delujejo brez časovnega zamika in se zato lahko točno odmerjajo. Dolgo delujoči inzulini imajo povečano delovanje v daljšem časovnem obdobju.

Intenzivirana inzulinska terapija (IIT) - več injekcij na dan zahteva pogostejše merjenje glukoze v krvi na dan. Vnos inzulina je razdeljen na bazalne in bolusne odmerke (bazalno- bolusna terapija ali FIT – funkcionalna inzulinska terapija).

Inzulin - hormon, ki nastaja v trebušni slinavki. Pomaga telesu pri presnavljanju glukoze.

ITM - indeks telesne mase. Merilo za oceno telesne teže. Vrednosti pod 19 so prenizke, vrednosti nad 25 previsoke. ITM = telesna teža v kg deljena s telesno višino v m2.

Ketoni - stranski proizvodi presnove maščob, ki se pojavijo pri hiperglikemičnem stanju ali slabi resorpciji ogljikovih hidratov.

Konvencionalna inzulinska terapija - vrsta terapije, kjer pacient dobi mešanico inzulina (kratko in dolgo delujoči inzulin v eni viali) dvakrat na dan.

Mg/dl - miligram na deciliter. Enota za merjenje krvnega sladkorja v nekaterih državah.

Mmol/l - milimol na liter. Enota za merjenje krvnega sladkorja v nekaterih državah.

Motena toleranca za glukozo - zvišane ravni glukoze v krvi predstavljajo posebno glukozno breme. Ravni glukoze v krvi so v območju med ne-diabetiki in diabetiki.

Nefropatija - bolezen ledvic. Pogost pozen zaplet sladkorne bolezni. Začne se z omejenim delovanjem ledvic in lahko povzroči popolno odpoved ledvic.

Nepoznavanje hipoglikemije – marsikateri diabetik ima težave pri odkrivanju simptomov hipoglikemije. To je pogosto pri ljudeh, ki že dolgo trpijo zaradi sladkorne bolezni ali imajo pogosto hipoglikemijo.

Nevropatija - bolezni ali poškodbe živcev. Zelo pogost pozen zaplet pri sladkorni bolezni. Oglejte si tudi diabetično polinevropatijo.

Običajen inzulin - hitro delujoč inzulin. Začne delovati 15 do 30 minut po injiciranju in deluje približno 4 do 6 ur. Za inzulinske črpalke se uporabljajo normalni inzulini ali analogi s kratkotrajnim delovanjem.

Ogljikovi hidrati - vir energije iz hrane, ki se presnavlja v glukozo in poveča raven sladkorja v krvi. Uravnotežena prehrana mora vsebovati najmanj 50 % ogljikovih hidratov.

Oralna antidiabetična zdravila (OAD) - zdravila v obliki tablet za zniževanje krvnega sladkorja.

Retinopatija - bolezen mrežnice. Pogost pozen zaplet sladkorne bolezni. Vodi v okvaro vida ali celo slepoto.

Saintvincentska deklaracija - na evropski diabetološki konferenci v mestecu St. Vincente (Italija) leta 1989 so objavili zahteve, ki so v 5 letih zmanjšale pozne zaplete, povezane s sladkorno boleznijo.

Sladkorna bolezen tipa 1 - sladkorna bolezen s popolnim pomanjkanjem inzulina. Ljudje s sladkorno boleznijo tipa 1 ne proizvajajo inzulina in morajo zato injicirati inzulin čez dan.

Sladkorna bolezen tipa 2 - sladkorna bolezen z relativnim pomanjkanjem inzulina. Na začetku se proizvaja dovolj inzulina, vendar je učinek na  receptorje zmanjšan. Kasneje proizvodnja inzulina ne zadošča in bolniki morajo preiti na peroralna antidiabetična zdravila ali inzulin.

Sladkorna bolezen, Diabetes Mellitus - presnovna bolezen, pri kateri trebušna slinavka ne proizvaja dovolj inzulina ali ga sploh ne proizvaja.

Subkutano - pomeni "pod kožo" (v primerjavi z intravensko = v žilo ali intraperitonealno = v potrebušnico). Injekcije se največkrat vbrizgavajo subkutano.

Trebušna slinavka - inzulin se proizvaja v trebušni slinavki.

Trigliceridi - vrsta krvnih maščob. Lahko se proizvajajo v telesu ali pa se vnesejo s hrano. Povišane ravni trigliceridov so pogoste pri ljudeh s prekomerno težo in pri slabo nadzorovanih sladkornih bolnikih.

UKPDS - United Kingdom Prospective Diabetes Study. Najobširnejša dolgoročna klinična raziskava (20 let) za sladkorno bolezen tipa 2.  Dokazuje, da dobra kontrola krvnega tlaka zmanjša tveganje za nastanek poznih zapletov pri sladkorni bolezni.

Na tem spletnem mestu so informacije o izdelkih, namenjenih širokemu spektru občinstva, in bi lahko vsebovalo podrobnosti o izdelku ali informacije, ki drugače niso dostopne, ali veljajo v vaši državi. Zavedati se morate, da ne prevzemamo nobene odgovornosti za dostop do teh podatkov, ki morda ne izpolnjujejo vseh pravnih, regulatornih, registracijskih ali uporabnih procesov v državi vašega porekla.