Ogljikovi hidrati
> www.wellion.si/sl/../Prehrana/Ogljikovi_hidrati

Ogljikovi hidrati


Ogljikovi hidrati so najpomembnejši ponudniki energije za telo.
 
1 gram ogljikovih hidratov predstavlja 4,1 kcal energije. Okoli 45 - 60% celotnih dnevnih potreb po energiji naj izvira iz ogljikovih hidratov.
 
V nasprotju z maščobami in beljakovinami povečujejo ravnen sladkorja v krvi (razen prehranskih vlaknin). Presnova ogljikovih hidratov vodi v sladkor (glukozo), ki bo zvišal krvni sladkor.
 
Da bi se izognili hipo ali hiperglikemiji morajo inzulin odvisni diabetiki paziti, da vnos ogljikovih hidratov ustreza odmerku inzulina.
 
Izračun ogljikovih hidratov poteka v nekaterih državah, kot so Avstrija ali Nemčija v enotah kruha. Štetje ogljikovih hidratov pa je vse bolj priljubljeno tudi v drugih državah.
 
Ena kruhova enota določene hrane vsebuje približno 10 - 12g ogljikovih hidratov.

Uporabno je za diabetike pri izbiri hrane, ki vodi le do počasnega povečanja sladkorja v krvi - govorimo o glikemičnem indeksu. Ta glikemični indeks pomaga oceniti različne vrste hrane na osnovi njihovega učinka na povečanje sladkorja v krvi.
 
Hitrost zviševanja krvnega sladkorja je odvisna od sestave obroka. Hrana z nizko vsebnostjo vlaknin ali intenzivno kuhana hrana vodi do hitrega povečanja krvnega sladkorja, medtem ko nekuhana hrana ali hrana bogata z vlakninami vodi v počasno povečanje sladkorja v krvi.
 
Hrana z visokim glikemičnim indeksom (75 - 100%): glukozne tablete, med, gazirani napitki, sadni sokovi, bel kruh, škrob moke, koruzni kosmiči.
 
Hrana s srednjim glikemičnim indeksom (50 - 75%): krompir, riž, rezanci, mešani kruh, müsli
 
Hrana z nizkim glikemičnim indeksom (30 - 50%): polnozrnati proizvodi, zelenjava, sadje, stročnice, mlečni izdelki.

Ta spletna stran vsebuje informacije o izdelkih, ki so usmerjeni na širok spekter občinstva in bi lahko vsebovale podrobnosti o izdelku ali informacije, ki drugače niso dostopni, ali veljajo v vaši državi. Zavedati se morate, da ne prevzemamo nobene odgovornosti za dostop do teh podatkov, ki morda ne izpolnjujejo vseh pravnih, regulatornih, registracijskih ali uporabnih procesov v državi vašega porekla.