Prehrana
> www.wellion.si/sl/Sladkorna_bolezen/Prehrana

Prehrana


Vsa priporočila glede prehranjevanja so enaka za diabetike tipa 1 in tipa 2. Prilagojena prehrana je eden od stebrov pri zdravljenju sladkorne bolezni. Terapija, vključno s prehrano, lahko pomaga izboljšati zdravstveno stanje in kakovost življenja sladkornih bolnikov. 
 
Mnogi diabetiki tipa 1 so vitki, največ diabetikov tipa 2 pa je pretežkih. Zlasti zadnji morajo še posebej skrbeti za zmanjšan vnos kalorij, prehrano z nizko vsebnostjo maščob in povečano telesno aktivnost.
 
Sladkorni bolniki, ki se zdravijo z inzulinom, morajo upoštevati vnos ogljikovih hidratov (ki jih npr. v Avstriji in Nemčiji izračunavajo v enotah kruha, 1 enota kruha = 10-12 g ogljikovih hidratov), da prilagodijo vnos hrane odmerkom inzulina. Priporočljivo je, da se obroki ogljikovih hidratov enakomerno porazdelijo preko celega dneva odvisno tudi od vrste zdravljenja z inzulinom.
 
Ljudje s sladkorno boleznijo morajo bolj kot zdravi posamezniki skrbeti za pestro in uravnoteženo mešano hrano. Cilj je združiti okus s pravilno izbiro, količino in sestavo hrane za izboljšanje počutja in za doseganje optimalnega nadzora glukoze v krvi.
 
Prehranska piramida nam pomaga ugotoviti vrste in količine hrane, ki jih moramo zaužiti.


To so priporočila najnovejših evropskih smernic za prehrano pri sladkorni bolezni za optimalno porazdelitev hranil:
 

  • visoka vsebnost ogljikovih hidratov (45 – 60 % dnevnega vnosa energije)
  • visoka vsebnost vlaknin (40 g na dan)
  • nizka vsebnost maščob (30 % dnevnega vnosa energije – 35 % pri normalni teži)
  • normalna vsebnost beljakovin (10 – 20 % dnevnega vnosa energije)


 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mnogi diabetiki se po zastarelih, danes opuščenih priporočilih izogibajo vnosu ogljikovih hidratov. Namesto ogljikovih hidratov uživajo preveč maščob in beljakovin, da prihranijo inzulin, kajti ta hranila ne povečujejo ravni glukoze v krvi.
 
Takšno prehranjevanje ne povzroča samo povišanja telesne teže, povišanih maščob in sečne kisline, temveč povečuje tudi tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. Posledica je lahko srčni infarkt ali možganska kap.
 
Sladkorni bolniki naj se ne odpovejo ogljikovim hidratom, ampak naj jih štejejo in pri tem upoštevajo njihov učinek na raven glukoze v krvi (glikemični indeks).

Na tem spletnem mestu so informacije o izdelkih, namenjenih širokemu spektru občinstva, in bi lahko vsebovalo podrobnosti o izdelku ali informacije, ki drugače niso dostopne, ali veljajo v vaši državi. Zavedati se morate, da ne prevzemamo nobene odgovornosti za dostop do teh podatkov, ki morda ne izpolnjujejo vseh pravnih, regulatornih, registracijskih ali uporabnih procesov v državi vašega porekla.