Prehrana
> www.wellion.si/sl/Sladkorna_bolezen/Prehrana

Prehrana


Vsa priporočila glede prehranjevanja so enaka za diabetike tipa 1 in tipa 2. Prilagojena prehrana je eden od stebrov pri zdravljenju sladkorne bolezni. Terapija vključno s prehrano lahko pomaga k izboljšanju zdravstvenega stanja in kakovosti življenja sladkornih bolnikov.
 
Mnogi diabetiki tipa 1 so vitki medtem ko je večina diabetikov tipa 2 pretežkih. Ti posebej  morajo bolj intenzivno skrbeti za zmanjšan vnos kalorij, prehrano z nizko vsebnostjo maščob in povečano telesno aktivnost.
 
Diabetiki na inzulinu morajo upoštevati vnos ogljikovih hidratov (enote kruha, BE), da prilagodijo vnos hrane odmerkom inzulina. Priporočljivo je, da se porazdelijo obroki ogljikovih hidratov kontinuirano preko celega dneva odvisno tudi od vrste zdravljenja z inzulinom.
 
Ljudje s sladkorno boleznijo morajo bolj skrbeti za pestro in uravnoteženo mešano hrano, kot zdravi posamezniki. Cilj je združiti okus s pravilno izbiro, količino in sestavo hrane za dobro počutje in za doseganje optimalne kontrole glukoze v krvi.
 
Prehranska piramida nam pomaga, da ugotovimo, katere hrane v kakšnih količinah je treba zaužiti.

To so priporočila najnovejših Evropskih smernic za prehrano pri sladkorni bolezni za optimalno porazdelitev hranil:
 

  • Visoka vsebnost ogljikovih hidratov (45 - 60% dnevnega vnosa energije)
  • Visoka vsebnost vlaknin (40 g na dan)
  • Nizka vsebnost maščob (30% dnevnega vnosa energije - 35% pri normalni teži)
  • Normalna vsebnost beljakovin (10 - 20% dnevnega vnosa energije)


 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mnogi diabetiki se po zastarelih, danes opuščenih priporočilih izogibajo vnosu ogljikovih hidratov Namesto ogljikovih hidratov, jedo preveč maščob in beljakovin z namenom varčevanja z inzulinom, kajti ta hranila ne povečajo raven glukoze v krvi.
 
Ta vrsta prehranjevanja ne vodi samo v povišanje telesne teže, povišane maščobe in sečno kislino, povečuje namreč tudi tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. Posledica je lahko srčni infarkt ali možganska kap.
 
Sladkorni bolniki naj se ne odpovejo ogljikovim hidratom, ampak naj jih štejejo in pri tem upoštevajo njihov učinek na raven glukoze v krvi (glikemični indeks).

Ta spletna stran vsebuje informacije o izdelkih, ki so usmerjeni na širok spekter občinstva in bi lahko vsebovale podrobnosti o izdelku ali informacije, ki drugače niso dostopni, ali veljajo v vaši državi. Zavedati se morate, da ne prevzemamo nobene odgovornosti za dostop do teh podatkov, ki morda ne izpolnjujejo vseh pravnih, regulatornih, registracijskih ali uporabnih procesov v državi vašega porekla.