Diabetično stopalo

Sindrom diabetičnega stopala


Sindrom diabetičnega stopala nastane zaradi različnih vzrokov.

 
Najpogostejši vzrok je diabetična nevropatija (poškodba živcev), ki vodi do simptomov, značilnih za bolnike s sladkorno boleznijo.
 
Drugo pomembno vlogo igra angiopatija oziroma poškodba malih in velikih žil.
 
WHO opredeljuje diabetično stopalo kot infekcijo, ulceracijo in/ali uničenje globokega tkiva, skupaj z nevrološkimi nepravilnostmi in/ali različnimi stopnjami arterijske okluzivne bolezni v spodnjih okončinah."
 
Približno pri vsakem drugem sladkornem bolniku je tveganje za razvoj sindroma diabetičnega stopala in približno vsak četrti sladkorni bolnik  je hospitaliziran zaradi težav z nogami.
 
Sladkorna bolezen je danes najpogostejši razlog za amputacije, ki jih niso povzročile nesreče. Amputacije so pri sladkornih bolnikih 30-krat pogostejše kot pri ne-diabetikih in po prvi amputaciji mora polovica bolnikov na drugo amputacijo v roku 5 let. Zato sta preventiva in hitra reakcija ob nastanku poškodbe izjemno pomembni.  
 
 
Diabetična nevropatija
Povišane ravni glukoze v krvi v daljšem časovnem obdobju lahko vodijo do poškodb živcev, zlasti v stopalih.
 
Veliko ljudi trpi za občutljivostno nevropatijo, kjer je občutek za dotik, bolečino in temperaturo moten ali ga sploh ni. Odgovorna je za motnje občutka na stopalih, za razjede (ulceracije)  in večino amputacij.
 
Tipična nevropatija se začne na nogah in stopalih kot zbadajoč ali pekoč občutek in se nadaljuje do bolečin, ki jih je treba zdraviti z močnimi zdravili.
 
Mnogo bolnikov danes trpi za posledicami  angiopatij (poškodbe žil). Poškodbe žil povzročajo simptome, kot so arterijska okluzivna bolezen, diabetična   gangrena ter zapleti pri celjenju ran in razjed.
 
Diabetiki se morajo izogibati vsega, kar lahko privede do poškodb krvnih žil: kajenje, velika vsebnost maščob v krvi ali preveč sečne kisline, prekomerna telesna teža in pomanjkanje telesne aktivnosti.

Na tem spletnem mestu so informacije o izdelkih, namenjenih širokemu spektru občinstva, in bi lahko vsebovalo podrobnosti o izdelku ali informacije, ki drugače niso dostopne, ali veljajo v vaši državi. Zavedati se morate, da ne prevzemamo nobene odgovornosti za dostop do teh podatkov, ki morda ne izpolnjujejo vseh pravnih, regulatornih, registracijskih ali uporabnih procesov v državi vašega porekla.