Diabetična retinopatija

Diabetična retinopatija


Opredelitev diabetične retinopatije

Če sladkorna bolezen ni, ali je slabo nadzorovana, lahko visoka raven glukoze v krvi poškoduje male kapilarne žile v mrežnici. Te poškodbe lahko povzročijo popolno slepoto na obeh očesih, če se ustrezno zdravljenje ne začne pravočasno.


Kdaj se bo diabetik zavedal te poškodbe oči?
Na začetku kapilarne poškodbe  ne povzročajo motenj vida. Ko pride do napredovanja zaprtja krvnih žil ali oteklin z maščobnimi oblogami v centru za vid ali ko proliferacija  privede do krvavitve v steklovino, pa se diabetiki zavedajo okvare svojega vida. Ta proces ni popolnoma reverzibilen, vendar pa je vid mogoče izboljšati.
 
Pojav retinopatije
Med diabetiki tipa 1 in tipa 2 so ogromne razlike. Sladkorna bolezen tipa 1 je največkrat diagnosticirana v zgodnji fazi. Zato se poškodbe mrežnice običajno ne pojavijo prej kot 10 let po manifestaciji sladkorne bolezni. Pri diabetikih tipa 2 pa ima 20 % vseh bolnikov diabetično retinopatijo že ob diagnozi sladkorne bolezni.
 
Do 50 % vseh sladkornih bolnikov ne ve za svojo bolezen, tako da običajno šele odkrivanje diabetične retinopatije pri rutinskem preverjanju vida privede do diagnoze sladkorne bolezni. V Avstriji je okoli 200.000 nediagnosticiranih sladkornih bolnikov in med njimi jih do 40.000 že trpi zaradi diabetične retinopatije, ne da bi vedeli.
 
Diagnosticiranje retinopatije
Poškodba mrežnice je lahko diagnosticirana le, ko se pregleda očesno ozadje pri razširjeni zenici. Vsak sladkorni bolnik mora opraviti pregled očesnega ozadja pri oftalmologu enkrat na leto, tudi če z vidom nima težav. Tudi vsak ne-diabetik naj redno preverja stanje oči za zagotavljanje njihovega zdravja.
 
Spremembe v očesnem ozadju
Prva očitna sprememba so majhne,  vrečaste dilatacije kapilar, tako imenovane mikroanevrizme. Mikroanevrizme so relativno neškodljive, ne ogrožajo vida in lahko spontano izginejo brez zdravljenja. To se zgodi zlasti v primerih dobrega nadzora glukoze v krvi.
 
Poleg mikroanevrizem se lahko pojavijo krvavitve, otekline in kristalne mastne obloge.
 
Te poškodbe povzročijo okvare vida, če se pojavijo v centru za vid. To imenujemo diabetična makulopatija ali klinično pomemben diabetični edem makule.
 
Napredovano zaprtje kapilar periferne mrežnice ostanejo neodkrite, dokler to ne privede do krvavitev v steklovino.
 
Zdravniški pregledi po diagnozi retinopatije
Retinopatija se lahko dokumentira s fotografijami. To olajša nadzor nad napredovanjem in omogoča hitrejše odkrivanje poslabšanja stanja. Za odkrivanje diabetične makulopatije ali ali pri sumu na proliferacijo se uporablja fluoresceinska angiografija. Barvilo se vbrizga v veno, ki po nekaj sekundah doseže krvne žile v očesu. Barvne slike se nato fotografirajo s posebnimi filtri.
 
Na teh črno-belih slikah se lahko odkrijejo mikroanevrizme, zaprtje kapilar, področja edema in proliferacija. Otekanje makule, edem makule, se meri s pomočjo optične koherentne tomografije (OCT). Šibek laserski žarek pomaga pokazati prerez mrežnice.

Te slike omogočajo natančen pregled mrežnice, kjer so področja edema barvno označena.
 
Kaj se zgodi po diagnozi retinopatije?
Če se retinopatija odkrije skupaj s primarno diagnozo sladkorne bolezni, obstaja tveganje poslabšanja kljub zdravljenju sladkorne bolezni. Redni pregledi v kratkih presledkih so zelo potrebni.
 
Če se retinopatija odkrije po mnogih letih dobro nadzorovane sladkorne bolezni, je tveganje za poslabšanje manjše. Kljub temu pa se morajo izvajati redni pregledi, da se pravočasno zagotovi ustrezno zdravljenje.
 
Kdaj retinopatijo zdravi oftalmolog?
Retinopatija se zdravi, ko je ogrožen ali zmanjšan vid zaradi otekle mrežnice v območju makule ali če je prišlo do proliferacije.
 
Zdravljenje retinopatije
Oftalmolog bo stopil v stik z bolnikovim splošnim zdravnikom, da bi skupaj poskušala optimizirati krvni sladkor in tlak. Če je bila odkrita proliferacija mrežnice, je treba izvesti "panretinalno lasersko koagulacijo" izogibajoč se  centru za vid in vidnemu živcu. Večina mrežnice je na ta način uničene, kar privede do izsušitve proliferacije. Lahko se sicer pojavijo panretinalne koagulacijske krvavitve v steklovino, vendar te  ne bodo tako hude in se bodo hitro vsrkale.
 
Če je bilo odkrito otekanje srednjega dela mrežnice, "edem makule", se bo na tem področju izvajala rahla laserska koagulacija ("žariščna koagulacija"). Zatem bo oteklina v nekaj mesecih izginila in odlaganje maščobnih oblog bo preprečeno.
 
Vid je lahko po operaciji za nekaj dni omejen, kajti laserska operacija lahko povzroči tudi nekaj otekanja.
 
Ostale metode zdravljenja
Če laserska koagulacija ni bila uspešna, se lahko izvedejo drugi kirurški posegi, kot so vitrektomija (odstranitev steklovine) ali - v prihodnosti – injiciranje zdravila neposredno v oko.
 
To zdravljenje zavira rastni hormon, katerega izločanje je zvečano pri retinopatiji in vodi torej k zmanjšanju otekline mrežnice in proliferacije.
 
Lastni ukrepi
Zgodnje diagnosticiranje sladkorne bolezni je zelo pomembno. To se enostavno lahko zagotovi z rednimi pregledi pri zdravniku splošne prakse, kajti sladkorna bolezen tipa 2 na začetku ne povzroča nobenih simptomov. Če je sladkorna bolezen že diagnosticirana, so potrebni bolj pogosti pregledi (kontrola glukoze v krvi, krvnega tlaka, krvne maščobe, funkcije ledvic, srca). Priporočajo se redni pregledi očesnega ozadja pri oftalmologu.
 
Diabetiki se morajo čim več naučiti o sladkorni bolezni in njenih kasnejših zapletih. Bolnišnice in organizacije bolnikov izvajajo redna izobraževanja, kjer se učijo, kako živeti s sladkorno boleznijo in kako preprečiti kasnejše zaplete, kot sta retinopatije ali odpoved ledvic.

Na tem spletnem mestu so informacije o izdelkih, namenjenih širokemu spektru občinstva, in bi lahko vsebovalo podrobnosti o izdelku ali informacije, ki drugače niso dostopne, ali veljajo v vaši državi. Zavedati se morate, da ne prevzemamo nobene odgovornosti za dostop do teh podatkov, ki morda ne izpolnjujejo vseh pravnih, regulatornih, registracijskih ali uporabnih procesov v državi vašega porekla.