Diabetična nefropatija (bolezen ledvic)

Diabetična nefropatija (bolezen ledvic)


Pri 30 do 40 % vseh sladkornih bolnikov se razvije diabetična nefropatija, ki je eden od najpomembnejših poznih zapletov sladkorne bolezni. Najpogostejši razlog za nefropatijo je slabo nadzorovana sladkorna bolezen -  situacija je enaka za diabetike tipa 1 in tipa 2.

 
Diabetična nefropatija se razvija zelo počasi - v povprečju traja 10 - 15 let od prve diagnoze sladkorne bolezni do pojava bolezni ledvic.
 
Preverjanje urina, kot preventiva za dializo
Mikroalbuminurija (majhni delci beljakovin v urinu) je prvi kazalnik bolezni ledvic. Visoka raven glukoze v krvi povzroča kalcifikacijo velikih ledvičnih žil, poškoduje pa tudi male krvne žile. Zato telo izloča več beljakovin v urinu - to je mogoče ugotoviti pri pregledu urina.
 
Zgodnja diagnoza in začetek zdravljenja pomagata zaustaviti napredovanje bolezni in podaljšati pričakovano življenjsko dobo.
 
Prevejanje urina in omejitve
Za preverjanje se uporablja spontan urin, nočni urin ali 24-urni urin (najbolje). Včasih se za merjenje mikroalbuminurije uporablja razmerje med albuminom in kreatininom.
 
- Rezultat pod 1,1 mmol/l albumina je normalno.
- Rezultat med 1,1 in 11,1 mmol/l kaže na začetek bolezni ledvic (mikroalbuminurija).
- Rezultati nad 11,1 mmol/l, so dokaz za napredovano bolezen ledvic (makroalbuminurija).
 
Mikroalbuminurija je dokazana, če se pokažeta dva  pozitivna rezultata v 2 do 4 tednih. Lažne pozitivne rezultate lahko povzročijo npr. bolezni z vročino, okužbe sečil, močna hiperglikemija, srčno popuščanje ali  intenzivna telesna vadba.
 
Enkrat na leto!
Redni pregledi za mikroalbuminurijo in možne terapevtske posledice so pomembni za diabetike tipa 1 in tipa 2. Poleg tega ima mikroalbuminurija pri diabetikih tipa 2 pomembno vlogo kot dejavnik tveganja pri aterosklerotičnih zapletih (srčni infarkt).
Opomba: Ni pa vsako izločanje beljakovin pri diabetikih posledica diabetične nefropatije – ledvične preiskave za več parametrov, potrjujejo diagnozo.
 
 
Nadzor HbA1c
Zgodnja diagnoza diabetične nefropatije (v fazi mikroalbuminurije) je pomembna, ker se lahko v tem času napredovanje bolezni prepreči z ustrezno terapijo.
 
Zmanjšanje drugih dejavnikov tveganja, kot so hipertenzija, visoke maščobe v krvi in kajenje tudi zmanjšuje tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja, ki so eden od najpogostejših vzrokov smrti.
 
Velike klinične študije (DCCT, UKPDS) dokazujejo, da lahko intenzivno zdravljenje sladkorne bolezni skupaj z znižanjem HbA1c drastično zmanjša mikrovaskularne zaplete in s tem prepreči znake ali napredovanje diabetične nefropatije. Cilj mora biti HbA1c med 7,0 in 7,5 %. HbA1c nad 8,0 % bo močno povečal stopnjo zapletov.
 
 
Znižanje visokega krvnega tlaka
Drugi pomemben terapevtski "stolpec" pri preprečevanju nefropatije je optimizacija krvnega tlaka. Smernice tudi za diabetike priporočajo arterijski krvni tlak pod 130/80 mmHg, z obstoječo mikroalbuminurijo pa celo pod 125/75 mmHg. Nekatera zdravila (ACE-inhibitorji, zaviralci receptorjev AT1) zagotavljajo znižanje krvnega tlaka in imajo hkrati tudi zaščitni učinek na ledvice. Včasih se zahteva kombinacija različnih zdravil, da bi dosegli optimalen krvni tlak.
 
Diabetiki z napredovano ledvično insuficienco morajo na dializo v zgodnji fazi, da bi se izognili več zapletom kot posledica aterosklerotičnih bolezni ožilja in infekcij. Kombinacija presaditve ledvic in trebušne slinavke je lahko za nekatere bolnike koristna.
 
 
Kako preprečiti?
- Optimizirati krvni sladkor
- Zdravljenje visokega tlaka in krvnih maščob
- Nič nikotina
- Obstoječa nefropatija: redni pregledi in nadzor, nizek vnos beljakovin s hrano (pod 10 % celotne energije)
 
 
Zaključki
Preprečevanje in zgodnje odkrivanje ledvičnih poškodb ter optimalno zdravljenje povečujejo kakovost življenja in pričakovano življenjsko dobo.

Na tem spletnem mestu so informacije o izdelkih, namenjenih širokemu spektru občinstva, in bi lahko vsebovalo podrobnosti o izdelku ali informacije, ki drugače niso dostopne, ali veljajo v vaši državi. Zavedati se morate, da ne prevzemamo nobene odgovornosti za dostop do teh podatkov, ki morda ne izpolnjujejo vseh pravnih, regulatornih, registracijskih ali uporabnih procesov v državi vašega porekla.