Opredelitev sladkorne bolezni

Kaj je sladkorna bolezen?


Sladkorna bolezen izhaja iz grške besede diabetes ("gre skozi") in latinske besede mellitus ("sladek kot med"), kar kaže na glavne znake sladkorne bolezni - sladkor v urinu.


Sladkorna bolezen izhaja iz grške besede diabetes ("gre skozi") in latinske besede mellitus ("sladek kot med"), kar kaže na glavne znake sladkorne bolezni - sladkor v urinu.
 
Značilno za sladkorno bolezen so povišane ravni glukoze v krvi zaradi zmanjšane ali manjkajoče proizvodnje inzulina. Če nekdo trpi zaradi inzulinske rezistence (kar je pogosto zlasti pri sladkorni bolezni tipa 2), proizvaja telo dovolj inzulina, vendar pa ga ni zmožno uporabiti.
 
Ogljikovi hidrati iz hrane se v telesu  presnavljajo v glukozo. Ta glukoza je najpomembnejši vir energije za normalne presnovne procese. Kroži prosto v telesu in je na voljo celicam v telesu.  Neuporabljena glukoza pa je po drugi strani shranjena v jetrih ali mišicah kot glikogen, od koder se lahko kadarkoli sprosti.  
 
Hormon inzulin, ki ga proizvajajo beta celice trebušne slinavke se sprosti v krvni obtok in je ključna snov pri tem procesu. Omogoča transport glukoze v mišične, maščobne in jetrne celice ter dodatno regulira sproščanje glukoze v jetrih. Na ta način inzulin regulira raven glukoze v krvi. Nadomestnega hormona, ki bi lahko opravljal to delo, ne poznamo.  
 
Pri sladkorni bolezni je pomanjkanje inzulina razlog, da telo ne more več prebavljati ogljikovih hidratov iz hrane.Telo tako nima dovolj energije in začne s katabolizmom maščobnih kislin. Nastale komponente - ketoni - vodijo do zakisanosti telesa, če pomanjkanja inzulina ne zdravimo takoj.  
 
Sladkorna bolezen se diagnosticira z merjenjem glukoze v krvi. Meja glukoze na tešče je 5,55 mmol/l za nediabetične posameznike in ne nad 7,77 mmol/l dve uri po obroku (če uporabljate kapilarno kri iz prsta). Metoda zdravljenja zavisi od stopnje in vrste bolezni.

Ta spletna stran vsebuje informacije o izdelkih, ki so usmerjeni na širok spekter občinstva in bi lahko vsebovale podrobnosti o izdelku ali informacije, ki drugače niso dostopni, ali veljajo v vaši državi. Zavedati se morate, da ne prevzemamo nobene odgovornosti za dostop do teh podatkov, ki morda ne izpolnjujejo vseh pravnih, regulatornih, registracijskih ali uporabnih procesov v državi vašega porekla.