Opredelitev sladkorne bolezni

Kaj je sladkorna bolezen?


Izraz sladkorna bolezen izhaja iz grške besede diabetes (ki pomeni "gre skozi") in latinske besede mellitus (ki pomeni "sladek kot med"), kar kaže na glavno značilnost sladkorne bolezni - sladkor v urinu.

Značilno za sladkorno bolezen so povečane vrednosti glukoze v krvi zaradi zmanjšane ali manjkajoče proizvodnje inzulina. Če nekdo trpi zaradi inzulinske rezistence oziroma neodzivnosti na inzulin (kar je pogosto zlasti pri sladkorni bolezni tipa 2), proizvaja telo dovolj inzulina, vendar ga ni sposobno uporabiti.
 
Ogljikovi hidrati iz hrane se v telesu  presnavljajo v glukozo. Ta glukoza je najpomembnejši vir energije za normalne presnovne procese. Kroži prosto v telesu in je na voljo celicam v telesu.  Neuporabljena glukoza pa je po drugi strani shranjena v jetrih ali mišicah kot glikogen, od koder se lahko kadarkoli sprosti.  
 
Hormon inzulin, ki ga proizvajajo beta celice trebušne slinavke, se sprosti v krvni obtok in je ključna snov pri tem procesu. Omogoča prenos glukoze v mišične, maščobne in jetrne celice ter dodatno uravnava sproščanje glukoze v jetrih. Na ta način inzulin uravnava raven glukoze v krvi. Nadomestnega hormona, ki bi lahko opravljal to delo, ne poznamo.  
 
Pri sladkorni bolezni je pomanjkanje inzulina razlog, da telo ne more več prebavljati ogljikovih hidratov iz hrane. Telo tako nima dovolj energije in začne razgrajevati maščobne kisline na manjše dele (katabolizem). Nastale sestavine - ketoni - vodijo do zakisanosti telesa, če pomanjkanja inzulina ne zdravimo takoj.  
 
Sladkorna bolezen se diagnosticira z merjenjem glukoze v krvi. Meja glukoze za osebe brez sladkorne bolezni je 5,55 mmol/l na tešče in do 7,77 mmol/l dve uri po obroku (če uporabljate kapilarno kri iz prsta). Metoda zdravljenja je odvisna od stopnje in vrste bolezni.

Na tem spletnem mestu so informacije o izdelkih, namenjenih širokemu spektru občinstva, in bi lahko vsebovalo podrobnosti o izdelku ali informacije, ki drugače niso dostopne, ali veljajo v vaši državi. Zavedati se morate, da ne prevzemamo nobene odgovornosti za dostop do teh podatkov, ki morda ne izpolnjujejo vseh pravnih, regulatornih, registracijskih ali uporabnih procesov v državi vašega porekla.