Hipertenzija

Visok tlak


Zvišan krvni tlak
V nasprotju z drugimi boleznimi visok krvni tlak na začetku ne povzroča bolečine in drugih motenj.
 
Mnogi bolniki se počutijo aktivni in močni, ne vedo pa, da njihovo stanje zahteva zdravljenje.
 
 
Visok krvni tlak – kaj je to?
Srčna mišica črpa kri v krvne žile v telesu približno 70-krat na minuto. Pri krčenju mišica potisne kri v žile – krvni tlak doseže najvišjo vrednost. Pri mišični sprostitvi pride kri v krvne žile z nizkim tlakom – krvni tlak se zmanjša na najnižjo vrednost.
 
Krvni tlak je tako naveden v dveh vrednostih, npr. 120/80 (enote so mmHg). Te vrednosti čez dan nihajo. To je v določenem območju normalno zaradi prilagajanja različnim zahtevam (npr. telesna vadba).
 
Dejstvo je, da nekatere vrednosti krvnega tlaka ne smejo biti presežene v daljšem časovnem obdobju. Normalno območje po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije je 135 (visoka vrednost) / 85 (nizka vrednost). Krvni tlak pri diabetikih ne sme presegati 130/80.

 
Vzroki za hipertenzijo
V nekaterih primerih je visok krvni tlak posledica bolezni določenih organov, npr. ledvic.

Najpogostejša oblika hipertenzije je esencialna hipertenzija, ki je posledica različnih, ne povsem znanih razlogov.
 
V nekaterih primerih se lahko visok krvni tlak genetsko deduje med družinskimi člani. Drug pogost razlog je prekomerna telesna teža.
 
Pomembno vlogo imajo tudi drugi dejavniki, kot so zahteven način življenja (stres) brez sproščujoče faze, kajenje in velik vnos soli.
 
 
Zakaj je visok krvni tlak nevaren?
Visok krvni tlak poškoduje srce in ožilje. Srce potrebuje več energije za črpanje in se zato lahko dramatično poveča, to pa vodi do povečane porabe kisika.
 
Krvnim žilam se zmanjša volumen in izgubijo prožnost. To povzroča pomanjkanje krvi v možganih, ledvicah in srcu. Posledica so težave s srcem, kot sta angina pektoris ali srčni infarkt. Kasneje lahko odpovejo ledvice in visok krvni tlak lahko privede do možganske kapi.
 
Skupaj s kajenjem in visokimi vrednostmi maščob v krvi je hipertenzija eden od najnevarnejših dejavnikov tveganja za bolezni srca in ožilja.
 
 
Kakšni so simptomi hipertenzije?
Veliko ljudi se počuti zdravo zelo dolgo časa in kljub hipertenziji nimajo težav. Drugi trpijo zaradi glavobola, omotice, dihalnih težav in utrujenosti. Glavobol je običajen zjutraj vendar le za eno ali dve uri.
 
Vsi simptomi so lahko tudi posledica drugih razlogov - redne kontrole krvnega tlaka bodo pomagale razjasniti stanje.
 
Zdravljenje visokega krvnega tlaka
Visok krvni tlak se lahko normalizira le pri ustreznem zdravljenju. Sodelovanje med zdravnikom in bolnikom je izjemnega pomena.
 
Zdravljenje je prilagojeno potrebam bolnika. Vključeno je tudi izobraževanje s področja življenjskega sloga, telesne aktivnosti, izgube telesne teže in prehrane.
 
 
Pravilno merjenje krvnega tlaka

  • Bolnik naj sede za nekaj minut, da se sprosti.
  • Izogibajte se intenzivnim telesnim in duševnim obremenitvam.
  • Izogibajte se uživanju večjih količin tekočin neposredno pred merjenjem. Mehur naj bi bil izpraznjen.
  • Izogibajte se pitju alkohola in kajenju najmanj eno uro pred merjenjem.
  • Upoštevajte čas vnosa zdravila za znižanje krvnega tlaka v protokolu.
  • Prvo meritev je treba opraviti na obeh rokah. Če so razlike previsoke, naj sledijo številnejše kontrole.
  • Kontrolne meritve je treba opraviti na roki z višjim krvnim tlakom - običajno leva roka (bližje srcu).
  • Počakajte nekaj minut pred ponovitvijo meritve.


Na tem spletnem mestu so informacije o izdelkih, namenjenih širokemu spektru občinstva, in bi lahko vsebovalo podrobnosti o izdelku ali informacije, ki drugače niso dostopne, ali veljajo v vaši državi. Zavedati se morate, da ne prevzemamo nobene odgovornosti za dostop do teh podatkov, ki morda ne izpolnjujejo vseh pravnih, regulatornih, registracijskih ali uporabnih procesov v državi vašega porekla.