Hipertenzija

Visok tlak


Zvišan krvni tlak
V nasprotju z drugimi boleznimi visok krvni tlak ne povzroča bolečine in ne povzroča nobenih motenj na začetku.
 
Mnogi bolniki se čutijo aktivne in zmogljive ne vedo pa, da so v stanju, ki zahteva zdravljenje.
 
 
Visok krvni tlak – kaj je to?
Srčna mišica črpa približno 70-krat na minuto kri v krvne žile v telesu. Pri kontrakciji mišica potisne kri v žile - krvni tlak doseže najvišjo vrednost. Pri mišični relaksaciji pride kri v krvne žile z nizkim tlakom - krvni tlak je zmanjšan na najnižjo vrednost.
 
Tako je krvni tlak naveden v dveh vrednosti, npr 120/80 (enote so mmHg). Te vrednote nihajo tekom dneva. To je normalno v določenem razponu z namenom prilagoditve različnim zahtevam (npr. telesna vadba).
 
Dejstvo je, da nekatere vrednosti krvnega tlaka ne smejo biti presežene v daljšem časovnem obdobju. Normalno območje po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije je 135 (visoka vrednost) / 85 (nizka vrednost).Krvni tlak pri diabetikih ne sme presegati 130/80.

 
Vzroki za hipertenzijo
V nekaterih primerih je visok krvni tlak posledica bolezni določenih organov, npr. ledvic.

Najpogostejša oblika hipertenzije, je "esencialna hipertenzija" ki je posledica različnih razlogov, ki niso povsem znani.
 
V nekaterih primerih se lahko visok krvni tlak genetsko podeduje od enega člana družine na drugega. Drug pogost razlog za hipertenzijo je prekomerna telesna teža.
 
Drugi dejavniki, kot so zahteven način življenja (stres) brez sproščujoče faze, kajenje in velika količina zaužite soli igrajo pomembno vlogo.
 
 
Zakaj je visok krvni tlak nevaren?
Visok krvni tlak poškoduje srce in ožilje. Srce potrebuje več energije za črpanje in se zato lahko dramatično poveča, to pa vodi do povečane porabe kisika.
 
Krvnim žilam se zmanjša volumen in izgubijo prožnost. To vodi do pomankanja krvi v možganih, ledvicah in srcu. Posledica so težave s srcem, kot so angina pektoris ali srčni infarkt. Kasneje lahko odpovejo ledvice in visok krvni tlak lahko vodi do možganske kapi.
 
Skupaj s kajenjem in visokimi vrednostimi maščob v krvi je hipertenzija eden od najnevarnejših dejavnikov tveganja za bolezni srca in ožilja.
 
 
Kakšni so simptomi hipertenzije?
Veliko ljudi se počuti zdravo zelo dolgo časa in kljub hipertenziji nimajo težav. Drugi trpijo zaradi glavobola, omotice, dihalnih težav in utrujenosti. Glavobol je običajen zjutraj vendar le za eno ali dve uri.
 
Vsi simptomi so lahko tudi posledica drugih razlogov - redne kontrole krvnega tlaka bodo pomagale razjasniti stanje.
 
Zdravljenje visokega krvnega tlaka
Visok krvni tlak se lahko normalizira le pri ustreznem zdravljenju. Sodelovanje med zdravnikom in bolnikom je izjemnega pomena.
 
Zdravljenje je prilagojeno potrebam bolnika. Vključeno je tudi izobraževanje s področja življenjskega sloga, telesne aktivnosti, izgube telesne teže in prehrane.
 
 
Pravilno merjenje krvnega tlaka

  • Bolnik naj sede za nekaj minut, da se sprosti.
  • Izogibajte se intenzivnim telesnim in duševnim obremenitvam.
  • Izogibajte se uživanju večjih količin tekočin neposredno pred merjenjem. Mehur naj bi bil izpraznjen.
  • Izogibajte se pitju alkohola in kajenju najmanj eno uro pred merjenjem.
  • Upoštevajte čas vnosa zdravila za znižanje krvnega tlaka v protokolu.
  • Prvo meritev je treba opraviti na obeh rokah. Če so razlike previsoke naj sledijo številnejše kontrole.
  • Kontrolne meritve je treba opraviti na roki z višjim krvnim tlakom - običajno leva roka (bližje srcu).
  • Počakajte nekaj minut pred ponovitvijo meritve.


Ta spletna stran vsebuje informacije o izdelkih, ki so usmerjeni na širok spekter občinstva in bi lahko vsebovale podrobnosti o izdelku ali informacije, ki drugače niso dostopni, ali veljajo v vaši državi. Zavedati se morate, da ne prevzemamo nobene odgovornosti za dostop do teh podatkov, ki morda ne izpolnjujejo vseh pravnih, regulatornih, registracijskih ali uporabnih procesov v državi vašega porekla.